Omdat er geen bergweg naar de alm loopt, maakt een boer in Zuid-Tirol gebruik van een materiaallift om zijn tractoren, koeien en mest naar een hoogte van 2000 meter te brengen. Maak kennis met de familie Hofmann, een boerenfamilie met een bijzondere manier om hun dieren en machines te vervoeren.
Geen weg, wel een lift
De familie Hofman uit het Gsieser Tal, een zijdal van het Pustertal in Zuid-Tirol, diende tien jaar geleden een aanvraag in voor de aanleg van een twee kilometer lange weg naar hun alm op 2030 meter. Na veel gesteggel ging er een streep door het plan en dienden zij andere maatregelen te nemen om hun spullen te vervoeren. Ze zagen geen andere keuze dan hun toevlucht te nemen tot buitengewone maatregelen. Machines, tractoren, mest en zelfs de koeien worden met een moderne kabelbaan naar de alm getransporteerd.
Alpenweide levend houden
“Eigenlijk hebben we altijd een kabelbaan gehad”, zegt Niklas Hofmann op TT.com, die op een dag het Innerharmerhof op 1350 meter boven zeeniveau van zijn vader wil overnemen. “We hebben nu de derde generatie van de lift. Deze is gebouwd in 2022 en 2023.” Maar waren er echt geen andere opties? “Het is voor ons heel belangrijk om de alpenweide levend te houden”, legt de 16-jarige boer uit. Ongeveer drie hectare wordt gemaaid en bemest. Vroeger was het zwaar handwerk. “Tot twee jaar geleden stond daar nooit een tractor”, zegt Hofmann. “De machines maken het werk gewoon een stuk makkelijker. Zo kan dit prachtige stukje aarde ook in de toekomst behouden blijven.”
Kabelbaan is sterk genoeg
De 50 kW sterke kabelbaan doet er slechts tien minuten over om de bijna 700 meter hoogte te overwinnen. Via de 40 millimeter dikke draagkabel kan vijf ton worden getransporteerd. Ruim genoeg om de tractor van 3,2 ton naar boven te brengen. “Er is nog een trolley met een extra motor en lier aan het touw bevestigd”, legt Hofmann uit. Dit betekent dat de zware machines eenvoudig de berg- en dalstations in en uit kunnen.
De koeien staan te trappelen
De koeien worden nu ook per kabelbaan naar de 80 hectare grote bergweide gebracht. “Ze waren de eerste keer erg sceptisch”, lacht de jonge boer. “In het tweede jaar sprongen onze koeien echt in de transportbox. Ze wisten dat dit hen naar de bergweide zou brengen.” Tot een paar jaar geleden stond er ook een hut op de bergweide van de Hofmanns. “Helaas is de oude lift afgebrand”, zegt Hofmann. Dit ongeval was ook aanleiding voor de nieuwe materiaalkabelbaan.
Instagram-account
Niklas Hofmann deelt zijn avonturen in Gsies op zijn Instagram-account. Met zijn video’s bereikt hij tienduizenden mensen, eentje heeft er zelfs 1,3 miljoen views. Hofmann zit momenteel in het derde jaar van een landbouwschool. Hij woont met zijn ouders en zijn 21-jarige zus op de Innerharmerhof in Gsies, dat hij ooit zal overnemen. De familie verhuurt er ook vakantieappartementen.