Skip to navigation Skip to main content

7 dingen die een huttentocht kunnen verpesten

Huttentocht Hooggebergte

Wanneer je een meerdaagse wandeling onderneemt dan wil je dat alles tot in de puntjes verloopt. Je hebt je tocht zorgvuldig voorbereid en wil niets aan het toeval overlaten. Wanneer je onderweg andere wandelaars spreekt, besef je dat het niet bij iedereen er zo aan toegaat. Onderweg kun je met tal van dingen te maken krijgen die je huttentocht kunnen verpesten.

1. Blaren

Wanneer je te maken krijgt met blaren, zal je er iedere ochtend tegenop zien om in je schoenen te stappen. Bij iedere stap zal je gezicht van pijn vertrekken en genieten van het uitzicht is er niet meer bij. Gelukkig kun je blaren in de meeste gevallen voorkomen:

2. Spierpijn

Als je ’s morgens wakker wordt met stramme, stijve spieren en jezelf uit bed moet hijsen, zal het lastig worden om jezelf te motiveren voor een urenlange wandeling. Verminder de kans op spierpijn door goed in conditie te zijn, magnesium te slikken en na afloop goed te eten en drinken.

9 tips om spierpijn na het wandelen te voorkomen >

Spierpijn tijdens het bergwandelen

3. Verkeerde tocht

Kies voor de huttentocht die bij je niveau en je wensen past. Ben je toe aan een lange wandeling met veel hoogtemeters of is een tocht van enkele dagen voor jou lang genoeg? Ook kun je overwegen om voor bagevervoer te kiezen. Wees eerlijk over je conditie en mogelijkheden, om onderweg niet in vervelende situaties te belanden.

4. Nat worden

Als je geluk hebt wandel je grotendeels in goed weer, maar toch moet je altijd rekening houden met een regenbui. Het weer in de bergen kan snel omslaan en daar moet je goed op voorbereid zijn. Zorg dat je regenkleding bij je hebt en dat je je rugtas kunt afdekken met een hoes. Nat worden en niet de beschikking hebben over droge kleding na afloop wil je te allen tijde voorkomen.

Regen tijdens een huttentocht

5. Honger

Je lichaam verbruikt heel wat energie als je dagelijks urenlang aan het wandelen bent. Zorg dat je gedurende de dag je energie aanvult. Begin de dag met een goed ontbijt, neem een lunchpakket mee en eet zo nu en dan een wandelsnack. ’s Avonds wordt er in de berghut vaak een voedzaam 3-gangenmenu geserveerd. De man met de hamer wil je onderweg niet tegenkomen!

6. Slaaptekort

Hoe moe je ook bent, slapen in een slaapzaal van een berghut kan soms een grote uitdaging zijn. Er ligt altijd wel iemand tussen die luidruchtig snurkt. Laat je nachtrust niet afnemen en zorg dat je oordoppen en een slaapmasker bij je hebt. Je hebt je slaap hard nodig om te herstellen en om uitgerust aan de volgende dag te kunnen beginnen.

8 tips voor een perfecte nacht in een berghut >

Slaapzaal in een berghut

7. Wandelgenoten

Met wie je ook wandelt, bekenden of onbekenden, er kunnen onderweg altijd spanningen ontstaan. Onenigheid over het tempo, de route of het pauzemoment kan zomaar de sfeer verpesten. Maak goede afspraken met elkaar om niet in deze valkuil te belanden.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.