Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die je niet moet zeggen tegen een bergwandelaar

Wandelen Jungfrau Region (1)
© Spalder Media Group

Wie geen fanatieke bergwandelaar is kan zich nog weleens verbazen over deze hobby. Want wie gaat er nou voor z’n lol urenlang in de bergen wandelen met een zware rugtas en overnachten in een berghut zonder enig comfort? Wij weten wel beter. Ook worden er door deze personen vragen gesteld die een andere wandelaar jou nooit zal stellen. Wij spreken immers wél dezelfde taal. In dit artikel 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een échte bergwandelaar.

1. Eet je dat nog op?

Ja. Ik ga alles wat ik in mijn handen heb opeten. Zelfs de laatste kruimels uit de oneetbare folieverpakkingen van mijn energiereep moeten eraan geloven. Dan lik ik mijn handen af ​​terwijl ik de groeiende drang om mijn vingers op te eten negeer. Dan kijk ik gulzig naar jouw vingers. Ga je die opeten?

2. Draag je dat allemaal op je rug?

Ja. Ik draag dit. Moet ik echt gaan uitleggen wat je allemaal bij je moet hebben om een paar nachten in de bergen door te brengen? Ik heb het minimale bij me, maar deze items mogen niet ontbreken wanneer je gaat wandelen in de bergen.

Wandelen met wandelrugzak

3. Ik dacht dat je wandelen zo leuk vond?

Na een inspannende (meerdaagse) wandeling ben je terug bij het beginpunt. Tijd om terug naar het dorp te gaan. En dat je deze laatste kilometers op asfalt langs een doorgaande weg liever niet te voet aflegt is duidelijk toch. Volgens een niet-wandelaar hoort dit ‘laatste stukje’ er ook gewoon bij.

4. Stel je niet aan

Een opkomende blessure, blaar of tegenstribbelend lichaam is allesbehalve fijn tijdens een wandeling. Het kan je plannen aardig in de war schoppen en zal zeker aan je vertrouwen knagen. Wanneer je van anderen hoort dat het ‘wel mee zal vallen’ voel je je al helemaal alleen. Luister goed naar je lichaam, ook al doet een ander dat niet.

5. Er is geen plek meer in de berghut

Dat zijn geen grapjes. Na een urenlange wandeling snak je naar een moment van uitrusten op een slaapzaal en een warme, voedzame maaltijd. Na op krachten te zijn gekomen is het weer tijd om grappen te maken.

Laatste meters naar een berghut
© Spalder Media Group

6. Oh, je hebt net een magisch moment gemist

Ah je hebt net een geweldige regenboog gemist. En dat bijzondere diertje liet zich ook net zien. Om nog maar te zwijgen over die zonsopgang van vanmorgen.

7. Wat heb jij voor outfit aan?

Een wandeling in de bergen vraagt om een bepaalde outfit. Je draagt hoe dan ook stevige bergschoenen, wandelsokken, wandelbroek en een technisch wandelshirt om optimaal voor de dag te komen. Zeg niks lelijks over mijn wandelschoenen, want wij zijn onafscheidelijk en hebben al heel wat samen meegemaakt!

8. Het is gewoon een vakantie

Het is inderdaad vakantie, maar niet zomaar een vakantie. Als je het als een onbezorgde vakantie gaat bestempelen loop je al snel achter op je schema en heb je niet de focus die nodig is voor een (meerdaagse) wandeling in de bergen. Om iedere dag vroeg op te staan, lang te wandelen en in te leveren op gebied van comfort moet je het wel serieus benaderen. Een wandelvakantie is geen pauze van je normale leven, dit is je leven!

Zonsopkomst in de bergen

9. Het schijnt te gaan regenen vandaag

Wanneer je in de bergen onderweg bent krijg je veel ongevraagde informatie over het weer. Overal lopen weerexperts die precies lijken te weten waar en op welk tijdstip het gaat regenen. Wij vertrouwen liever op onze betrouwbare weerapps en locals die van alles op de hoogte zijn. Luister je wel, dan draag je nog wat extra bezorgdheid mee in je rugzak die al zwaar genoeg is.

10. Denk je nooit aan omkeren?

Nee, en dat wil ik ook niet. Maar toch bedankt om een zaadje van twijfel en onenigheid in mijn brein te planten. Dat is precies wat ik nodig heb, naast de permanente beelden van ijs en bier in mijn hoofd.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.