Skip to navigation Skip to main content

Dit moet je doen als je een beer tegenkomt

Bruine Beer

Weet jij wat je moet doen als je oog in oog komt te staan met een beer? Het is helemaal niet zo gek om op de hoogte te zijn van de handelswijze bij een ontmoeting met een beer. De afgelopen jaren komen er steeds vaker berichten naar buiten over overlast van beren in bergregio's. Op toeristische plekken, met name in Trentino, worden regelmatig beren gesignaleerd en ook heeft dit al tot (dodelijke) slachtoffers geleid na een aanval. In dit artikel tips over wat je moet doen als je een beer tegenkomt.

Beren in de Alpen

Beren worden steeds vaker waargenomen in de Alpen. Zo liep er al eens een berenfamilie door een tuin bij het Gardameer en raakte een wandelaar in het Val di Rabbi gewond na een aanval. Er leven ongeveer 17.000 bruine beren in Europa, waarvan het grootste deel (7500 tot 8000) in Roemenië. De Europese bruine beer komt echter ook in de Alpen voor. Het dagdier leeft over het algemeen solitair en eet voornamelijk plantaardig voedsel, soms kan hij ook hoefdieren als geiten en schapen pakken. Beren zijn van nature schuwe, voorzichtige dieren, maar door gebrek aan voedsel en inkrimping van het leefgebied komen ze steeds vaker in contact met mensen.

Wandelen in een berengebied

Wil je niets aan het toeval overlaten, dan kun je thuis alvast de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Schaf een berenbel voor je rugzak aan, om de dieren te laten weten dat je in de buurt bent. Wil je nog een stapje verder gaan, neem dan ook een bus berenspray mee. Tijdens je wandeling in een gebied waar beren zijn gesignaleerd is het verstandig om je voedsel mee te nemen in afsluitbare bakjes, zodat ze niet op de geur kunnen afkomen. Maak ook altijd een praatje met locals over de laatste ontwikkelingen. Bijvoorbeeld over waar de dieren voor het laatst zijn gezien en hoe ze zich gedragen. Gaat de hond mee wandelen, houd deze dan altijd aan de lijn in een berengebied.

Waarschuwingsbord tegen beren

Dit moet je doen als je een beer tegenkomt

Mocht je onverhoopt toch met een beer in aanraking komen, handel dan als volgt:

  • Maak geluid: laat weten dat je er bent door luid te praten of ander geluid te maken.
  • Volg de beer niet: trek je terug en loop langzaam weg.
  • Vermijd contact: verlaat de omgeving en maak geen contact.
  • Indien je wordt gevolgd: blijf geluid maken, loop achteruit en keer je rug niet toe
  • Als de beer opstaat: dit duidt niet op agressie of een aanval. De beer observeert de situatie en bepaalt wat te doen. Blijf staan en verhef je stem, maar schreeuw niet.
  • Bij escalatie: bij snuiven, grommen of stampen op de grond, loop langzaam achteruit. Ga nooit rennen.
  • Bij een aanval: gooi een voorwerp, zoals je rugtas, richting de beer.
  • In geval van contact: ga plat op de grond liggen met je handen in je nek. Reageer niet. Sta pas op als de beer weg is.
  • Sla alarm: sla zo snel mogelijk alarm als je in aanraking komt met een beer en breng de autoriteiten op de hoogte.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.