Skip to navigation Skip to main content

Donsjas wassen en drogen: zo doe je dat!

Donsjas wassen met tennisballen

Het wassen van je donsjas is gewoon mogelijk. Met de juiste handelingen en speciaal wasmiddel kun je een donsjas prima zelf wassen. Ook het drogen van de jas gaat net wat anders dan je gewend bent met andere kledingstukken. Met de tips in dit artikel wordt het wassen en drogen van je donsjas heel eenvoudig!

Het wassen van een donsjas pak je zo aan

Jasjes van dons zijn licht van gewicht, ademend en warm tegelijk. Die unieke isolerende eigenschappen wil je natuurlijk behouden wanneer je ervoor kiest om je geliefde jas te wassen. Zelf je donsjas wassen is niet moeilijk, maar vraagt wel om wat extra aandacht.

  1. Wasvoorschrift lezen: voordat je begint is het verstandig om het wasvoorschrift in de jas te lezen. Hierin staat of er speciale instructies zijn die af kunnen wijken van het advies op deze pagina. Zo kan het zijn dat er een speciaal wasprogramma wordt gevraagd of om de jas met de hand te wassen.

  2. Maak knopen en ritsen dicht: hiermee voorkom je dat de voering nat wordt en dat deze kan scheuren. Controleer of alle zakken leeg zijn en sluit uit dat er tijdens het wasproces iets aan de jas kan haken of trekken.

  3. Verwijder vuil en modder: zijn er oppervlakkige vlekken van zand of modder, veeg deze dan alvast weg met een schone doek.

  4. Voorbehandelen: is je donsjas erg vies, dan kun je deze eerst 15 minuten in warm water laten weken. Hierna knijp je het overtollige water uit de jas.

  5. Wasmiddel: gebruik voor het wassen van een donsjas alleen een speciaal wasmiddel zoals Nikwax Down Proof en Nikwax Down Wash Direct. Deze producten maken de jas niet alleen schoon, maar zorgen dat de isolerende en ademende eigenschappen behouden blijven. Zorg dat er in het vakje van het wasmiddel geen oud wasmiddel is achtergebleven. Normaal wasmiddel wast ook het vet van het dons.

  6. Tennisballen: was donsjassen met niet meer dan drie tegelijk en stop ook een paar tennisballen of wasballen in de wasmachine. Deze ballen dienen om het dons los te kloppen.

  7. Wasprogramma: sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor slaapzakken of donzen kleding. Is dit niet het geval, kies dan voor een langzaam (laag toerental, bv. 800) fijnwasprogramma, handwasprogramma of wolwasprogramma op lage temperatuur (niet meer dan 40°C). Laat na voltooiing eventueel nog een keer extra centrifugeren om water kwijt te raken.
Wandelaars met donsjas in de herfst bij bergmeer

Zo pak je het drogen van een donsjas aan

Na het wassen van je donsjas kun je deze handmatig laten drogen door deze ergens neer te leggen en er zo nu en dan op te kloppen om de veertjes niet aan elkaar te laten blijven plakken. Zo behoud je het volume van de jas. Heb je een wasdroger, dan kun je ook deze inzetten voor het drogen van je donsjas (als het wasvoorschrift dit toelaat)

  1. Droogprogramma: kies voor het langzaamste droogprogramma en de laagste temperatuur (bv 40 graden).

  2. Tennisballen: gooi ook nu de tennisballen of wasballen er weer bij om de veertjes los te schudden.

  3. Neem de tijd: het drogen van een donsjas kost tijd. Het kan zomaar meerdere programma’s (uren) duren voordat je jas écht droog is.

  4. Frisse lucht: voordat je de jas opbergt laat je deze buiten nog even luchten.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.