Skip to navigation Skip to main content

Een roadtrip door de bergen? Denk aan de volgende zaken

Ford Focus Blauw
© Spalder Media Group

Oneindige vergezichten, haarspeldbochten waar je doorheen gaat en als je geluk hebt wat eeuwige sneeuw. Een roadtrip door de bergen is een onvergetelijke ervaring. In Nederland zijn geen echte bergen, hoewel de Vaalserberg met 321 meter een poging doet. Dit valt natuurlijk in het niet bij bekende namen als de Stelvio (2757 meter), Galibier (2642 meter) en de Grossglockner (2504 meter). Een mooi vooruitzicht om daar te rijden, maar zorg wel dat je goed voorbereid op pad gaat. Dat begint met de juiste autoverzekering afsluiten.

Welke verzekering moet ik afsluiten?

Dat hangt van je auto af. Als je in een auto rijdt met een leeftijd tussen 6 en 12 jaar is WA + beperkt casco de beste verzekering om af te sluiten. Bij deze verzekering is schade die je aan andere auto’s veroorzaakt gedekt, plus wat aanvullingen. Voorbeelden zijn schades als gevolg van (overstekende) dieren of natuurverschijnselen.

Voor nieuwe auto’s (leeftijd tot 6 jaar) is all risk de beste verzekering. En als je auto de gezegende leeftijd van 12 jaar heeft bereikt, of nog ouder is, komt de WA verzekering in aanmerking. Hierbij worden alleen schades die je aan andere voertuigen veroorzaakt gedekt.

Je verzekering is in vrijwel alle landen geldig. Het kan de moeite zijn om nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Een voorbeeld is de rechtsbijstandsverzekering. Mocht je er halverwege de Stelvio niet uitkomen met een driftige Italiaan, dan wordt de juridische hulp die nodig is voor de schadeafhandeling met deze verzekering vergoed.

Wees goed voorbereid

De voorbereiding begint met de verzekering, maar dan ben je er nog niet. Het kan namelijk behoorlijk spoken in de bergen. Zelfs aan het begin en einde van de zomer kun je overvallen worden door een zware sneeuwbui of winterse omstandigheden. Winterbanden of sneeuwkettingen kunnen dan uitkomst bieden. En zorg voor voldoende eten, drinken en dekens in de auto. Je weet nooit hoe lang je boven op een berg moet wachten.

Ford Blauw Zomer

Pak het (online) theorieboek erbij

Een berg oprijden is iets anders dan de Van Brienenoord. Laat de auto niet in een te hoge versnelling de berg op gaan. Je auto moet nog makkelijk kunnen versnellen. Daarnaast is het goed om de koppeling zoveel mogelijk te ontzien bij het optrekken.

Zeker in haarspeldbochten kan het gebeuren dat je even stilstaat. Probeer het slipmoment kort te houden. Als je in een automaat rijdt kun je het beste zowel bergop als bergaf voor handmatige bediening kiezen. Zo kan de motor wat meer toeren maken. Autorijden in de bergen: 9 tips >

Houd rekening met wielrenners (en wees lief voor ze)

Voor een fietstoerist is er niks mooier dan een berg beklimmen, of afdalen. Zeker als je bekende bergen oprijdt zoals de Grossglockner en de Alpe d'Huez, moet je rekening houden met hele groepen wielrenners. Probeer ze een beetje de ruimte te geven. Dit doen ze bij jou ook.

Let goed op bij haarspeldbochten. Wielrenners gaan graag door de buitenbocht, omdat deze iets minder steil is. En onthoud dat een afdalende wielrenner sneller is dan een auto die naar beneden rijdt, zeker in bochten.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.