Skip to navigation Skip to main content

Grote rotslawine op de Zugspitze

Zugspitze Avond
© Unsplash / Kurt Liebhaeuser

Op de flanken van de Zugspitze bij Ehrwald brak afgelopen weekend een stuk rots af met een lawine van steen en stof tot gevolg. Volgens deskundigen wordt de situatie ter plaatse steeds zorgwekkender en komen dergelijke rotslawines steeds vaker voor. Gewonden vielen er gelukkig niet.

Rotsmassa breekt af

Om 18:15 uur was er eerst een extreem harde knal en daarna een enorme stof- en puinwolk. Afgelopen zaterdag brak een enorme rotsmassa los aan de Tiroolse kant van de Zugspitze tussen de Sonnenspitzl en de Schneefernerkopf, op een hoogte van 2700 meter. De rotsblokken rolden vervolgens ongeveer een kilometer het dal in en kwamen tot stilstand in de Gamskar. In deze omgeving ligt ook een wandelpad dat leidt naar de Wiener-Neustädter-Hütte.

“Het gebied wordt steeds gevaarlijker”

De rotslawine maakt weer heel wat los in de regio. Volgens Regina Poberschnigg, van het bergreddingscentrum Ehrwald in Tirol, was de lawine van grote afstand te horen. “In eerste instantie dacht ik dat er in een van onze vakantieappartementen iemand aan de trap was gevallen”, vertelt ze aan de Tiroler Tageszeiting. "Het gebied wordt steeds gevaarlijker voor wandelaars”, zegt Regina. Grotere puinlawines komen de laatste tijd steeds vaker voor als gevolg van klimaatverandering. Vaak heeft dit te maken met het ontdooien van de permafrost: het ‘eeuwige ijs’ onder de grond dient als cement. Wanneer het ontdooit, wordt het gesteente kruimelig en glijdt het gemakkelijker weg, waardoor de grond bezinkt.

Gevarenzone

“De laatste jaren zijn er steeds meer rotslawines in het Wettersteingebergte. Elke zomer gebeurt er wel iets”, zegt Poberschnigg in een interview met “Tiroler Tageszeitung”. Staatsgeoloog Thomas Figl bevestigde tegenover het Duitse persbureau ook dat daar al lange tijd een duidelijk herkenbare gevarenzone bestaat. Dit zou blijken uit andere sloopgebieden op de rotswand en het puingebied aan de voet van de bergwand.

Geen maatregelen

Er klinken echter ook andere geluiden. Experts hebben na de rotslawine de omgeving onderzocht en daaruit bleek dat de hoeveelheid puin en rots beheersbaar was. De lawine heeft de wandelroute niet bereikt en deze is daarom ook niet afgesloten. Er hoeven daarom ook geen maatregelen te worden getroffen in het gebied. Volgens een woordvoerder zorgde deze rotslawine alleen voor opschudding, gezien het feit dat dit werd vastgelegd en online werd gedeeld.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.