Het noodweer van half september met langdurige neerslag heeft zeer veel schade veroorzaakt aan het netwerk van Oostenrijkse wandelpaden. Volgens de Alpenverein zijn niet alleen de gebieden in het oosten zwaar getroffen, maar alle delen van het land. De kosten lopen steeds verder op. In de afgelopen vijf jaar zijn de uitgaven voor het herstel van wandelpaden verdubbeld.
Zomerseizoen beëindigd
In het oostelijke deel van Oostenrijk heeft de regen veel wegen en wandelpaden weggespoeld, in het westen is er boven de 1500 meter in korte tijd veel sneeuw gevallen. Naarmate de temperatuur steeg, zijn er diverse lawines ontstaan. “Er zijn lawines naar beneden gekomen die je normaal alleen in het voorjaar ziet”, zegt Georg Unterberger van de Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) bij ORF.
Welke gevolgen er zijn voor de paden en routes in het hooggebergte zal pas volgend voorjaar duidelijk zijn: “In de hogergelegen regio’s is het zomerseizoen dit jaar vroegtijdig beëindigd”.
Omvang schade nog niet duidelijk
Samen met de Duitse Alpenvereniging beheert de ÖAV een netwerk van 40.000 kilometer aan wandelpaden in de Oostenrijkse Alpen. Hoeveel paden blijvende schade hebben opgelopen als gevolg van het noodweer, wordt op dit moment onderzocht. “We zijn bezig een overzicht te krijgen en de omvang van de schade in te schatten. Het is duidelijk dat veel paden onherstelbaar beschadigd zijn. Sommige worden misschien helemaal niet meer heropend. We staan voor grote uitdagingen en investeringen”, aldus Unterberger.
Kosten voor herstel verdubbeld
Al tien jaar lang merkt de ÖAV een toename van het aantal rampzalige gebeurtenissen, als gevolg van de klimaatverandering. De kosten voor het herstel van wandelpaden zijn de afgelopen vijf jaar verdubbeld. “En dit zijn slechts reguliere kosten die kunnen worden gepland”, benadrukt Unterberger. Buitengewone kosten worden gefinancierd uit het rampenfonds van de Alpenclub, waarbij werkzaamheden met zwaar materieel en helikopters een zware last op het fonds leggen.
Noodpakket van 95 miljoen euro
“Het geld hiervoor moet ergens vandaan komen. Anders rijst de vraag of paden die herhaaldelijk schade oplopen überhaupt wel in stand moeten worden gehouden. Of dat paden verplaatst moeten worden”, licht Unterberger toe. Gemiddeld worden er per jaar al drie tot vier opvanghutten definitief gesloten. De Alpenclubs vrezen de achteruitgang van de berginfrastructuur en zijn daarom de petitie ‘Noodoproep uit de Alpen’ gestart, die al door bijna 90.000 mensen is ondertekend. Wat nodig is, is een noodpakket van 95 miljoen euro om de hutten en bergpaden in Oostenrijk te redden. De reden voor dit noodpakket is dat de financiering van de Alpenclubs niet langer toereikend is om de lopende onderhoudskosten te dekken.