Veel mensen die de bergen opzoeken zijn natuurliefhebbers. Dus staat de verrekijker ook op de paklijst. Maar wat als je een bril draagt, kan je dan wel een verrekijker gebruiken? Sommigen vinden het lastig om een verrekijker te gebruiken met hun bril, omdat ze niet goed kunnen focussen. Toch hoeft dat geen probleem te zijn, als je de verrekijker maar goed instelt.
Hoe stel ik mijn verrekijker goed in?
Als brildrager kan je prima een verrekijker gebruiken zonder je bril af te hoeven zetten. Hiervoor is het wel zaak om de kijker goed in te stellen op jouw bril. Hierbij stel je de oogschelpen en breedte in, waarna je de dioptrie instelt en de verrekijker gaat scherpstellen.
Als het allemaal echt te veel gedoe is voor je. Kan je natuurlijk ook overwegen om al dan niet tijdelijk over te stappen op lenzen. Door tijdig online lenzen te bestellen heb je ze op tijd binnen om ze tijdens je vakantie te gebruiken. En heb je geen gedoe met instellen van de verrekijker.
Oogschelpen en breedte instellen
Verrekijkers hebben bijna altijd oogschelpen die je in of uit kan klappen, of in en uit kan draaien. Voor brildragers geldt dat de oogkleppen ingeklapt of ingedraaid moeten zijn om de verrekijker te kunnen gebruiken. Of je nu een bril draagt of niet, de breedte verschilt altijd per persoon. Iedereen heeft een eigen oogafstand en die bepaalt de breedte van je verrekijker bij gebruik. Deze breedte stel je gemakkelijk in door de verrekijker te knikken.
Scherpstellen en dioptrie
Kies voor het scherpstellen een object op een redelijke afstand en stel dan eerst scherp met de centrale scherpstelling voor je ene oog. Sluit dan je rechteroog of bedek de rechter lens met je hand. Scherp vervolgens met de dioptrie-instelling voor je rechteroog, terwijl je je linker oog sluit of de linker lens bedekt. Nadat je dit voor beide ogen hebt gedaan, kun je de verrekijker verder scherpstellen met de dioptrie-instelling.
Het is essentieel om de dioptrie-instelling goed af te stemmen om mogelijke verschillen in oogsterkte te corrigeren. Gewoonlijk zit deze instelling aan de rechterkant van de verrekijker, maar ook weleens achter de centrale scherpstelling. Soms kan je de dioptrie aanpassen door de centrale scherpstelknop uit te trekken.
Waar moeten brildragers op letten bij het kopen van een verrekijker?
Als je als brildrager een verrekijker koopt, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is dioptriecorrectie essentieel, omdat je hiermee het beeld optimaal kunt aanpassen aan je individuele oogcorrectie. En de eerder genoemde in- en uitklapbare of in- en uitdraaiende oogschelpen zijn onmisbaar als je een verrekijker wilt gebruiken terwijl je een bril op hebt.
Brildragers kunnen het beste de rechter en linkeroog correcties afzonderlijk instellen om een optimaal beeld te krijgen zonder dat de bril invloed heeft op het kijkcomfort. Met de juiste verrekijker kunnen brildragers genieten van een heldere en scherpe kijkervaring, zowel voor observatie in de natuur als voor sportevenementen of andere activiteiten waar een verrekijker van pas kan komen.