Skip to navigation Skip to main content

Hoeveel kilometer kun je per dag wandelen in de bergen?

Bergwandelen op een smal pad met prachtig uitzicht

Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven aangezien het afhankelijk is van verschillende factoren. Onder andere conditie, ondergrond en hoogteverschil spelen een grote rol in het aantal kilometers dat je op een dag kunt afleggen. Gemiddeld leggen wandelaars in de bergen zo’n tien tot twintig kilometer per dag af. Meer over wandeltijden en het aantal kilometer dat je per dag kunt wandelen in dit artikel.

Wandelduur bergwandelen

Om de tijd die je over een wandeling doet te berekenen kun je gebruikmaken van een formule. Hierbij wordt gerekend dat je als gemiddelde bergwandelaar zo’n 4 kilometer per uur kunt afleggen, 300 hoogtemeters per uur kunt stijgen en 500 meter per uur kunt dalen. Afhankelijk van hoe ervaren en hoe fit je bent, liggen je snelheden hoger of lager.

 

Is je wandeling 16 kilometer en leg je onderweg 900 hoogtemeters af, dan bereken je de wandeltijd als volgt: 16 kilometer à 4 kilometer per uur betekent 4 uur wandelen. Voor de hoogtemeters reken je 3 uur extra. Vervolgens halveer je de kleinste waarde (3) en tel je die op bij de grootste waarde (4), waardoor je naar verwachting uitkomt op een wandeltijd van 5.5 uur. Deze regel kun je hanteren bij het berekenen van je wandeltijd. Let op: deze berekening houdt geen rekening met specifieke factoren.

Geel wandelbord met wandeltijden

Factoren die invloed hebben op je wandelsnelheid

Hoogtemeters

Klimmen of dalen heeft invloed op de afstand die je kunt afleggen per uur. Klimmen vergt de nodige inspanning en tijdens een technische afdaling ligt je snelheid soms nog lager dan op het vlakke!

Omstandigheden

De staat van de wandelroute en de omstandigheden hebben grote invloed op je snelheid. Ruw terrein, losse stenen en een gladde ondergrond kunnen je allemaal afremmen. Bij slechte weersomstandigheden kan een makkelijk wandeling opeens een stuk uitdagender zijn.

Persoonlijke voorkeuren

Ben je iemand die veel foto’s neemt? Regelmatig pauzes neemt? Of iedere keer weer even van het uitzicht wil genieten? Al deze tussenstops zorgen voor een lagere gemiddelde snelheid. Herken je jezelf hierin, plan dan wat extra tijd in voor je wandeling.

Conditie

Iemand die topfit is zal minder snel moe worden en een hogere snelheid gedurende de dag kunnen aanhouden. Wees eerlijk over je conditie en stem je wandeling hierop af.

Ervaring

Heb je al de nodige ervaring met wandelen in de bergen, dan ligt je snelheid onder lastige omstandigheden een stukje hoger. Je weet wat je kunt verwachten en wandelt met vertrouwen.

Wandelsnelheid in de bergen

Hoeveel kilometer kun je per dag wandelen?

De vraag ‘Hoeveel kilometer kun je per dag wandelen in de bergen?’ is dus lastig te beantwoorden. Met vier kilometer kun je een uur zoet zijn, maar ook twee of meer afhankelijk van de omstandigheden. Hoe meer ervaring je hebt met bergwandelen, hoe beter je kunt inschatten hoelang je over een bepaalde wandeling zal doen. En onthoud dat wandelen geen race is. Wandel in je eigen tempo om volop te kunnen genieten en niet in onveilige situaties te belanden.

Zo houd je wandelen in de bergen lang vol

Om kilometers in de bergen te kunnen blijven maken dien je jezelf onderweg goed te verzorgen. Belangrijk is dat je voldoende water drinkt. Voor een wandeldag van zes tot acht uur, neem je zo’n twee liter water mee. Neem regelmatig een slok in plaats van grote hoeveelheden tegelijkertijd. Houd ook je energielevel op pijl door regelmatig iets te eten. Kies voor koolhydraatrijke voeding zoals bananen, ontbijtkoek, mueslirepen en brood met jam. Hoe inspannender je wandeling is, hoe meer vocht en energie je verbruikt.

Pauze tijdens bergwandeling

Zorg dat je goed voorbereid bent op je wandeling

Een succesvolle bergwandeling met een goede snelheid begint bij de juiste voorbereiding. Zorg dat je in conditie bent en dat je lichaam de inspanning aankan. Ook het belang van goede wandelschoenen en de juiste outfit valt niet te onderschatten. Begin rustig aan je wandeling (warming-up) en let op het hanteren van de juiste wandeltechniek. Neem korte pauzes om te eten en drinken en luister naar je lichaam.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.