Ik wandel. Al jaren. Of het nu een ommetje thuis in de buurt is of een dagtocht met meer dan 1000 hoogtemeters in de Alpen, eigenlijk zeg ik altijd dat ik ga wandelen. Maar sinds een aantal jaren lijkt ‘hiken’ ineens enorm in opkomst. Mijn nichtje van 23 jaar (gen-Z dus) gaat hiken in de bergen, nooit wandelen. Toch doen we hetzelfde, namelijk lopen in de bergen. Misschien moet ik ook maar eens gaan hiken of zal ik toch gewoon blijven wandelen?
Het verschil tussen hiken en wandelen
Wanneer ik in het wereldwijde web op zoek ga naar het verschil tussen wandelen en hiken, zijn er heel wat artikelen over geschreven. Alsof er een wetenschappelijk onderzoek aan vooraf is gegaan, zo serieus worden de verschillen beschreven. 'Hiken is een intensievere vorm van wandelen, vaak over ruiger terrein en met een sportief of avontuurlijk doel, terwijl wandelen meestal een meer ontspannen activiteit is over toegankelijker terrein.' Zo, zo, dat lijkt me toch duidelijke taal. Maar wat zegt de Dikke van Dale hierover?
De dikke van Dale kent het woord hiken niet
Tijd om hiken eens op te gaan zoeken in het woordenboek. Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, beter bekend als de dikke van Dale, is het meest uitgebreide en gezaghebbende woordenboek van het Nederlands en wordt vaak beschouwd als de standaard voor de Nederlandse taal. En wat schetst mij verbazing: hiken staat er niet in! Het is dus ‘officieel’ nog steeds geen Nederlands woord. Jaarlijks worden er nieuwe woorden toegevoegd en aangezien hiken toch behoorlijk hip is volgens mij, wordt dit jaar misschien wel hét jaar dat het toegevoegd wordt. Misschien wordt het wel het woord van 2024! Who knows 😉
En wat vindt ChatGPT ervan?
Ik mag ChatGPT graag pittige vragen stellen en er vervolgens nog wat dieper op doorvragen. Op de vraag wat het verschil is tussen wandelen en hiken, kreeg ik een vergelijkbaar antwoord als hierboven. Logisch, deze AI-buddy haalt de informatie ook van het internet. Na wat kritisch doorvragen zegt mijn vriend ChatGPT: 'Ja, in het Nederlands hebben we al een woord voor hiken: "wandelen". Wanneer het gaat om intensievere wandelingen, zoals bergwandelen of trektochten, kunnen we ook termen zoals "trekking", "bergwandelen", of "tocht" gebruiken. De term "hiken" komt uit het Engels en wordt vaak gebruikt om een specifieke vorm van wandelen aan te duiden die uitdagender is dan het dagelijkse wandelen. Maar in veel gevallen zijn de Nederlandse termen voldoende om het idee over te brengen.' Ik gniffel een beetje; wanneer je maar lang genoeg met ChatGPT ‘in discussie’ gaat zijn we het gewoon weer helemaal eens: voor mij is wandelen en hiken namelijk ook gewoon hetzelfde. Alhoewel ik thuis toch niet zo snel ga hiken ;-).
Hiken hip sinds corona
Feit is dat veel mensen, en zeker ook de jongere generatie, is gaan wandelen in de coronatijd. We konden weinig doen, wilden toch frisse lucht, dus gingen we met z’n allen en masse aan de wandel. Nu klinkt, zeker voor de jongere generatie, hiken natuurlijk een stuk sexier dan wandelen. Dat laatste doet gewoon denken aan je oma en mensen met geitenwollen sokken, beige bermuda’s, hoge leren bergschoenen en geblokte overhemden. Ik zie hiken eigenlijk gewoon als de ‘verhipping’ van iets dat ik zelf al jaren doe: lopen of wandelen.
Wandelen of hiken: het is allemaal goed
Of je nu regelmatig gaat hiken of nog steeds aan het wandelen bent, op Indebergen vinden we het allebei helemaal prima. Zoek je een mooie wandeling of een hike in een bepaald gebied, dan helpen we je graag verder met de beste tips en de mooiste tochten. Misschien dat we vanaf nu ook wat vaker gaan hiken, tussen het wandelen door, zodat iedereen, ‘hiker’ of ‘wandelaar’, zich aangesproken voelt. Het gaat er namelijk vooral om dat je lekker onderweg bent te voet. Buiten. Thuis of in de Alpen!