Het lijkt steeds vaker voor te komen: een wandeling zonder de mogelijkheid om even bij te komen in een berghut. De Oostenrijkse Alpenvereniging ondervindt steeds meer moeite met het vinden van geschikte pachters. De reden? Het is ontzettend hard werken. Tijdens het hoogseizoen is een werkdag van 16 uur vaak de norm. En dat wil niet iedereen, ondanks dat je in een prachtige omgeving werkt.
Veranderende verwachtingen en uitdagende werkomstandigheden
Nog niet alle hutten in Oostenrijk hebben dit zomerseizoen al een pachter gevonden. Karl Selden, voorzitter van de Alpenvereniging Klagenfurt denkt te weten hoe het komt: "Alles is dubbel zo moeilijk in de bergen - je moet alles naar boven brengen. Medewerkers willen niet meer op grote hoogte en ver van de beschaving werken." Het romantische beeld van de baan is allang vervaagd. Het is een grote uitdaging en bijna een 24-uursbaan. "De uitbater is conciërge en verantwoordelijk voor alles."
Gebrek aan interesse en intensief leven op grote hoogte
Een van de hutten waarvoor een nieuwe pachter wordt gezocht is het Dobratsch Gipfelhaus op meer dan 2.000 meter hoogte. De hut wordt vaak beschouwd als een goudmijn. Toch is er weinig interesse van potentiële kandidaten. Klaus Dalmatiner, voorzitter van de Alpenvereniging Villach, zegt tegen de ORF dat het uitbater zijn van deze hut betekent dat je elke dag aanwezig moet zijn: "De hut wordt intensief bezocht. Je moet er rekening mee houden dat je vaak geen tijd hebt om naar beneden te gaan. Misschien kom je een hele maand of de hele zomer niet naar beneden. Dat schrikt mensen af."
Goed netwerk in de omgeving belangrijk
Een pachter moet goed met mensen kunnen omgaan, geduld hebben en technisch inzicht hebben. Daarnaast zijn er onzekerheden vanwege het weer. Bij mooi weer heb je veel personeel nodig, bij slecht weer niet. Voor een pachter is het ook belangrijk dat hij een goed netwerk heeft in de omgeving of dat snel kan opbouwen. Als je niet goed verbonden bent met mensen uit de omgeving, heb je een probleem. Vaak wordt er daarom gezocht naar mensen uit de directe omgeving van de hut, maar ook bij de locals blijft de interesse uit.
Ongeveer 30 hutten niet bezet
Over het algemeen investeert de Alpenvereniging veel meer geld in de hutten dan er aan pacht binnenkomt. Daarbij moet de hoge inflatie worden meegerekend. De Alpenvereniging moet nu al aanzienlijk minder pacht vragen om pachters aan te trekken. Zo is de Klagenfurter Hütte bijna gehalveerd. Samen met de uitbater wordt nu gekeken hoe het hem in de loop der jaren vergaat, wat hij kan verdienen en hoe de vereniging hem op alle mogelijke gebieden kan ondersteunen. Om het netwerk van berghutten in de Alpen in stand te houden, is er in de toekomst meer openbare financiering nodig. Momenteel zijn ongeveer 30 hutten in heel Oostenrijk niet in bedrijf.