Skip to navigation Skip to main content

Onderzoek bergvakanties: we bezuinigen liever op boodschappen dan op onze vakantie

Steiger Vijver Stel

Een paar weken geleden hebben we ons jaarlijkse bergvakantieonderzoek weer gedeeld – en ook dit jaar hebben veel van jullie enthousiast meegedaan. Bedankt daarvoor! Meer dan 1200 volgers van onze website en social media namen de tijd om de vragenlijst in te vullen. In dit artikel zetten we de opvallendste resultaten voor je op een rij.

Waarom doen we jaarlijks dit onderzoek?

We zijn benieuwd naar wat er leeft onder bergliefhebbers in Nederland en België. Door beter te begrijpen wat jullie belangrijk vinden, kunnen we de inhoud op onze website nog beter afstemmen op jullie interesses. Zo zorgen we ervoor dat onze artikelen echt aansluiten bij wat jullie zoeken. Daarnaast krijgen we regelmatig vragen van onze partners in de Alpen over de wensen van Nederlandse en Belgische bergfans – en die inzichten delen we graag met hen.

 

Hoe vaak en hoe lang gaan we naar de bergen?

Voor veel bergliefhebbers is de bergvakantie vaste prik: 53% van de ondervraagden gaat elk jaar één keer naar de bergen. Nog eens 28% pakt zelfs twee keer per jaar de koffers, en 13% gaat nóg vaker. Slechts 6% geeft aan niet elk jaar op bergvakantie te gaan. Ook de duur van de vakanties ligt hoog. De meeste mensen trekken er echt even tussenuit: 41% verblijft langer dan 12 dagen in de bergen. Daarnaast geeft 30% aan 10 tot 12 dagen weg te zijn, terwijl 18% gemiddeld 7 tot 9 dagen op bergvakantie gaat.

Beek Familie

Plannen voor dit jaar: bergen in zicht

De meeste bergliefhebbers weten al precies waar ze aan toe zijn deze zomer: 86% van de ondervraagden geeft aan zeker te weten dat ze dit jaar op bergvakantie gaan. 10% twijfelt nog over hun plannen, terwijl slechts 4% heeft besloten dit jaar niet naar de bergen te reizen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Hütte Bergsee
© Pixabay Solveig Michelsen

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de bergen, verrast worden met leuke tips en aantrekkelijke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je nu in en ontvang 'm iedere week in je mailbox.

Schrijf je in voor de In de bergen nieuwsbrief

Wat zoeken we tijdens een bergvakantie?

Natuur is veruit de belangrijkste reden om naar de bergen te gaan: maar liefst 92% van de respondenten noemt dit als hoofdreden voor hun vakantie. Ook ontspanning (64%), rust (56%) en activiteiten (56%) worden veel genoemd.

 

Bij het kiezen van een vakantiebestemming spelen vergelijkbare factoren een rol. Natuur scoort opnieuw het hoogst met 76%, gevolgd door de kwaliteit van de accommodatie (64%). Andere belangrijke overwegingen zijn de beschikbare activiteiten (47%) en de aanwezigheid van rust (44%). Opvallend is dat 36% gratis gebruik van bergliften noemt als doorslaggevend. Ook een gastenkaart (31%) en de bereikbaarheid van de bestemming (29%) worden regelmatig genoemd als belangrijke factoren bij het maken van een keuze.

Waar moet een accommodatie aan voldoen?

Bij het kiezen van een verblijf speelt de prijs de grootste rol: 69% van de respondenten noemt dit als belangrijkste factor. Ook de ligging is cruciaal, met 64% die hierop let. Andere veelgenoemde wensen zijn een mooi uitzicht (47%), kleinschaligheid (46%) en een balkon of tuin (45%). Voor 38% is ook de inrichting van de accommodatie van belang. Onder de open antwoorden werd vaak genoemd dat het belangrijk is dat de hond mee mag – een voorwaarde voor veel reizigers. Daarnaast blijkt dat 58% van de ondervraagden al een bergvakantie voor 2025 heeft geboekt. De overige 42% is nog op zoek of moet nog beslissen.

Chalets Vakantiepark

Wat gezinnen zoeken tijdens een bergvakantie

Uit de gegevens blijkt dat 27% van de bergvakantiegangers reist met schoolgaande kinderen, terwijl 73% zonder kinderen op vakantie gaat. Voor gezinnen met kinderen zijn er duidelijke prioriteiten bij het boeken van een bergvakantie. Activiteiten speciaal gericht op kinderen blijken met 56% veruit het belangrijkst. Daarnaast spelen een gastenkaart met voordelen (41%) en gratis gebruik van bergliften (39%) een grote rol. Ook faciliteiten zoals speel- en attractieparken op de berg (34%), themawandelpaden (32%) en kindvriendelijke bezienswaardigheden (28%) worden vaak genoemd als doorslaggevend bij de keuze voor een bestemming.

Herfst in de bergen: onontdekt maar veelbelovend

Hoewel de zomer met 87% veruit het populairste seizoen is voor een bergvakantie, tonen de cijfers dat ook de lente (24%) en de herfst (21%) niet onopgemerkt blijven. Opvallend is dat 7% van de respondenten steevast in de herfst de bergen opzoekt, terwijl 35% aangeeft weleens een herfstreis naar de bergen te hebben gemaakt. Interessant is dat 36% nog nooit in de herfst is geweest, maar dit wel graag eens zou willen ervaren. Daarentegen voelt 22% geen enkele behoefte om juist in dit seizoen de bergen te bezoeken. De herfst lijkt dus een relatief onbenutte kans, met potentie om liefhebbers van rust, natuur en kleur te verrassen.

Stabiel vakantiebudget, slimme keuzes

Voor de meeste vakantiegangers (61%) blijft het budget voor de bergvakantie in 2025 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Toch verwacht 19% meer uit te geven, terwijl 6% juist wil besparen. Opvallend is dat de meerderheid (58%) ondanks prijsstijgingen geen andere keuzes zegt te maken. Wie wél wil bezuinigen, doet dat vooral op uit eten gaan: 13% ‘s avonds en 11% ‘s middags. Daarnaast neemt 8% meer boodschappen van thuis mee en kiest hetzelfde percentage voor een goedkopere accommodatie. 6% koopt geen nieuwe outdoorspullen. Vakantiegangers zoeken dus vooral slimme manieren om kosten te drukken, zonder de hele beleving op te geven.

Berghutdolomieten
© Spalder Media Group

Voorzichtige zorgen over economische toekomst

Wanneer respondenten gevraagd wordt naar de kans op een economische crisis binnen één tot twee jaar, geeft 22,8% een neutraal antwoord. Toch overheerst het gevoel dat een crisis waarschijnlijk(er) is, met een duidelijke meerderheid die die richting op neigt. Ook als het gaat om de persoonlijke impact van zo’n mogelijke crisis, blijft ongeveer een vijfde neutraal. Opvallend is dat iets meer mensen verwachten wél geraakt te worden dan dat men erop vertrouwt dat de situatie geen gevolgen voor hen persoonlijk zal hebben. Er lijkt dus sprake van een groeiend, maar nog genuanceerd bewustzijn van economische onzekerheid.

38% bezuinigt niet op een bergvakantie wanneer het inkomen daalt

Als het inkomen daalt, bezuinigen Nederlanders en Belgen in de eerste plaats op luxe aankopen (76%), gevolgd door abonnementen (54%) en – opvallend – de dagelijkse boodschappen (41%). Toch zegt 27% hier juist níét op te willen besparen. Ook de wintersport komt met 41% als bezuinigingspost in beeld. Maar als het gaat om de geliefde bergvakantie, ligt het anders: 38% geeft aan hier absoluut niet op te willen inleveren, terwijl 44% neutraal blijft. Slechts 19% zegt de bergvakantie te zullen schrappen of versoberen. De conclusie is duidelijk: vakanties blijven voor velen een prioriteit, zelfs in financieel lastige tijden.

Samen de bergen in: met wie we op bergvakantie gaan

De meeste mensen trekken er samen op uit tijdens hun bergvakantie: 62% reist met de partner en 40% met het gezin. Toch is er ook een groep die liever solo op avontuur gaat – 8% gaat meestal alleen de bergen in. Wat betreft groepsgrootte voert het duo de lijst aan: maar liefst 58% gaat met z’n tweeën op pad. Daarnaast reist 26% met een gezelschap van vier personen. Deze cijfers laten zien dat de bergvakantie vooral een gedeelde beleving is, maar ook ruimte biedt voor persoonlijke vrijheid.

Waar slapen we het liefst in de bergen?

Voor Nederlandse en Belgische bergliefhebbers is het appartement de populairste verblijfsvorm: 55% kiest hiervoor. Ook hotels zijn geliefd en worden door 34% van de respondenten geboekt. Daarnaast verblijft een kwart graag in een chalet of vakantiehuis, terwijl 23% de voorkeur geeft aan een camping met eigen tent, caravan of camper. Onder de ‘overige’ accommodaties worden berghutten, eigen woonruimtes of logeren bij familie regelmatig genoemd. De voorkeuren zijn dus divers, maar comfort en flexibiliteit lijken de boventoon te voeren.

Berghut Natuur
© Spalder Media Group

Wandelen op nummer één tijdens de bergvakantie

Wat doen we het liefst tijdens een bergvakantie? Wandelen staat met stip bovenaan: maar liefst 96% van de respondenten trekt de wandelschoenen aan. Ook het bezoeken van bezienswaardigheden (72%) en simpelweg ontspannen (60%) scoren hoog. Verder maken we graag uitstapjes naar dorpen en steden (52%), nemen we een verfrissende duik (46%) of rijden we mooie routes over bergpassen (45%). Fietsen is met 31% ook een geliefde activiteit, al wordt het iets minder vaak genoemd. De bergvakantie blijkt dus een veelzijdige mix van actief bezig zijn en tot rust komen.

Bergvakanties over de grens van het bekende

Hoewel de Alpen nog altijd favoriet zijn, heeft 84% van de respondenten weleens een bergvakantie buiten dit bekende gebergte ondernomen. De Ardennen (56%) en het Sauerland (52%) worden het vaakst genoemd, gevolgd door de Vogezen en Pyreneeën (beide 22%). Scandinavië is met 16% al aardig in trek, maar vooral op de wensenlijst is deze regio populair: 41% wil hier graag eens een bergvakantie beleven. Ook de Franse Pyreneeën (27%) en de Ardennen (25%) blijven aantrekkelijk. Verder kijken we avontuurlijk vooruit, met interesse in verre bestemmingen als de Rocky Mountains, IJsland, Madeira, en zelfs Australië en Nieuw-Zeeland, waarvoor 11% bereid is de halve wereld over te reizen. De bergliefde kent dus letterlijk geen grenzen.

 

Wandelen In De Sierra Nevada

Oostenrijk blijft onbetwist favoriet onder bergliefhebbers

Oostenrijk voert ook dit jaar weer de lijst aan als populairste bestemming voor een bergvakantie. Maar liefst 65% van de Nederlanders en Belgen geeft aan naar Oostenrijk te gaan of te willen gaan. Italië (17%), Duitsland (13%) en Zwitserland (12%) volgen op afstand. Opvallend is dat 13% nog twijfelt over hun bestemming voor 2025. Ondanks het ruime aanbod aan berggebieden in Europa, blijft Oostenrijk voor velen de ultieme combinatie van natuur, gastvrijheid en vertrouwd vakantiegevoel.

 

Bedankt, iedereen die heeft deelgenomen aan dit onderzoek!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.