Skip to navigation Skip to main content

5 redenen om nooit een wandelroute af te snijden

Smal Wandelpad (2)

Op iedere wandelroute kom je wel paadjes tegen die de gemarkeerde route lijken in te korten. Soms kan het verleidelijk zijn om zo’n sluiproute in te slaan, om hopelijk een paar meter te besparen. Toch is het verstandig om nooit de officiële route te verlaten en voor een ongemarkeerd paadje te kiezen. In dit artikel 5 reden om nooit een wandelroute af te snijden.

1. Afsnijden is schadelijk voor de natuur

Sluiproutes door de vrije natuur zijn schadelijk voor de planten en bomen die hier groeien. Ze worden platgetrapt, takken worden afgebroken en bladeren raken beschadigd. Om de natuur te beschermen, moet je op de paden blijven.

2. Je betreedt het leefgebied van wilde dieren

De natuur is het leefgebied van dieren en die wil je zo min mogelijk storen. Verlaat je de gebaande paden dan is de kans hierop een stuk groter.

Smal wandelpad in de bergen

3. Sluiproutes kosten meer energie

Zelfs als de korte route tussen twee punten een rechte lijn is, is de kortste weg niet altijd de verstandigste. Met name bij een wandelroute in steil terrein kun je beter kiezen voor traverseren en haarspeldbochten op de route, dan voor een steile klim of afdaling door onbegaanbaar terrein. Dit is een stuk veiliger en kost minder energie.

4. Alternatieve paden bevorderen bodemerosie

Modderstromen en puinlawines zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Bodemerosie is aan de orde van de dag in de Alpen. Ook alternatieve paadjes dragen hieraan bij. Door hier over te wandelen, verdwijnt de begroeiing en komt de bovenste, vaste laag aarde bloot te liggen. Bij (langdurige) regenval is deze ondergrond nu een stuk gevoeliger voor bodemerosie.

wandelpad weggespoeld in de bergen

5. Afsnijden kan gevaarlijk zijn

Een gemarkeerde wandelroute wordt, in tegenstelling tot sluiproutes, gecontroleerd op veiligheid. Kies je voor een alternatief pad, dan kun je in onveilige situaties terecht komen. Het gekozen traject kan zomaar doodlopend zijn of eindigen bij een afgrond. Het risico op verdwalen, vallen en rollende stenen is hier een stuk groter!

Weersta de verleiding

Weersta de verleiding om de gemarkeerde wandelroute af te snijden. Hoe lastig het soms ook is om ze te weerstaan. Op korte termijn levert het je misschien winst op, maar op de lange termijn kost het meer energie, is het schadelijker voor de natuur en kan het onveilige situaties opleveren.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.