Skip to navigation Skip to main content

Rugdrager of draagzak: welke kies je bij bergwandelen?

Bergwandelen met een baby in rugdrager

Kun je je baby of peuter tijdens het wandelen in de bergen beter in een rugdrager of draagzak vervoeren? Het is iets wat veel (kersverse) bergliefhebbende ouders zich afvragen. In dit artikel meer informatie over bergwandelen met een rugdrager en draagzak. We zetten de voor- en nadelen van beide op een rijtje en helpen je bij de keuze om in de bergen voor een rugdrager of draagzak te kiezen.

Rugdrager of draagzak: wat is het verschil?

Een draagzak is een eenvoudig, uit stof vervaardigd systeem dat wordt gebruikt om het kind dicht tegen het lichaam te dragen. Er bestaan draagdoeken die je zelf moet knopen en doeken met een voorgevormd zitgedeelte en ergonomische banden om het gewicht over je heupen en schouders te verdelen. Bij sommige modellen is het mogelijk om het kind zowel op de buik als op de rug te dragen.
Een rugdrager is speciaal ontworpen voor het vervoeren van kleine kinderen op de rug. Het systeem bestaat uit een stevig frame met gewatteerde zitting voor het kind, opbergruimte en schouder- en heupbanden. Het kind zit als het ware in een rugtas op je rug.

Met baby in draagzak wandelen in de bergen

1. De grootte van het kind

Een rugdrager is alleen een optie wanneer het kind al zelfstandig kan zitten en het hoofdje recht kan houden. Dit is ongeveer het geval tussen de 6 en 8 maanden, maar kan ook later zijn. Is jouw kindje jonger of kan het nog niet zitten, dan valt de keuze automatisch op een draagzak.

2. De lengte van je bergwandeling

Hoe langer en hoe verder je wilt gaan wandelen, hoe meer de keuze voor een rugdrager voor de hand ligt. Dankzij het stevige frame met goede schouder- en heupbanden, vergelijkbaar met die van een rugzak, zijn ze ontworpen om het gewicht van je kindje gelijkmatig te verdelen. Dit maak het wandelen van langere afstanden een stuk comfortabeler dan met een draagzak. Bovendien zweet je niet direct op je kind, wat voor zowel jou als je kind een stuk prettiger is. De extra opbergruimte van een rugdrager is ideaal om de essentiële items voor onderweg mee te nemen. Door het dragen op je rug heeft je kind een beter overzicht en raakt het minder snel verveeld.

Met babydrager de bergen in

3. De moeilijkheidsgraad van de wandeling

Vanzelfsprekend staat er met een baby of peuter op je rug geen gevaarlijke wandeling op de planning. Toch kan het type ondergrond de keuze voor een van de twee makkelijker. Ben je veel onderweg op wisselend, onverhard terrein dan houdt een rugdrager het kind stabiel en betrouwbaar vast. Kies je voor (makkelijkere) wandelingen met minder hoogteverschil en vaste ondergrond, dan is een draagzak een prima keus.

Conclusie 

Kies voor een draagzak wanneer:

  • Je baby jonger is dan zes maanden en zijn hoofdje nog niet zelfstandig omhoog kan houden.
  • Je korte en gemakkelijke wandelingen gaat maken.

Kies voor een rugdrager wanneer:

  • Je peuter zelfstandig kan zitten en het hoofd omhoog kan houden.
  • Je langere wandelingen gaat maken over oneffen terrein.
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.