Skip to navigation Skip to main content

6 ‘slechte’ wandelgewoontes, die toch helemaal niet zo gek blijken

Bankje Uitzicht

Er zijn van die wandelgewoontes die te boek staan als slecht. Fanatieke wandelaars zeggen maar al te graag hoe het wel en niet moet. Maar iedereen mag immers zelf bepalen hoe het wandelen in de bergen beleefd wordt. We weten zelf ook wel hoe we moeten genieten van een mooie bergwandeling. Deze 6 ‘slechte’ wandelgewoontes houden we er gewoon in!

1. Na 12 uur vertrekken

De meest fanatieke bergwandelaars vertrekken rond zonsopkomst om pas aan het eind van de dag de wandelschoenen uit te trekken. Maar het is toch vakantie? Wie later vertrekt kan lekker uitslapen én alle tijd nemen voor een uitgebreid ontbijt in de accommodatie. Neem nog een extra kopje koffie en trek er pas aan het eind van de ochtend op uit. Tijdens je welverdiende vakantie wil je ontspannen en geen druk voelen om voor een bepaald tijdstip aan een wandeling te beginnen.

2. Verdwalen

Er zijn wandelaars die een wandeling tot in de puntjes uitpluizen. Ze weten de route uit hun hoofd, houden de tijd nauwlettend in de gaten en laten niets aan het toeval over. Gewapend met kaart, kompas en GPS banen ze zich een weg door de bergen. Soms is het helemaal niet verkeerd om wat minder voorbereidingen te treffen. Sla een wandelpad in en bepaal op het volgende kruispunt pas of je links of rechts gaat. Zo heb je misschien wel nog meer oog voor de omgeving in plaats van alleen voor het einddoel. Met ‘verdwalen’ is helemaal niets mis! Let er natuurlijk wel op dat je de weg terug onthoudt, dat je met de tijd rekening houdt en op de wandelpaden blijft.

Wandelbordje in de bergen

3. Veel foto’s maken

Al die prachtige ervaringen moeten ook vastgelegd worden toch? Fanatieke wandelaars nemen niet de tijd om een foto te nemen en stappen altijd maar door. Heb je een bergtop beklommen of maak je een prachtige zonsopkomst mee, dan wil je daar natuurlijk wel een foto van hebben. Zo kun je later altijd nog een keer nagenieten van dat bijzondere moment.

 

Tip: Foto's maken in de bergen: handige tips voor mooie beelden

4. Meer pauze nemen

En als je dan toch stilstaat om een foto te maken, neem dan meteen een (korte) pauze. Zo kom je op krachten in plaats van dat je zwetend en puffend je wandeling aflegt. Geniet van de flora en fauna, het uitzicht en kom tot rust. Zo beleef je het volgende deel van je wandeling veel bewuster en kom je niet uitgewoond op het eindpunt aan.

Bijkomen aan een bergmeer tijdens een bergwandeling
© Spalder Media Group

5. Lage wandelschoenen dragen

Fanatieke bergwandelaars gaan altijd op pad op hoge bergschoenen. Ook als het landschap daar helemaal niet om vraagt. Wanneer jij het hooggebergte niet in trekt hoef je echt niet altijd hoge bergschoenen te dragen. Lage wandelschoenen of zelfs trailschoenen zijn een prima keuze wanneer deze genoeg grip, stabiliteit en bescherming bieden.

 

Tip: Wandelschoenen vergelijken: zo vind je het ideale paar

6. Plannen wijzigen

Het allerbelangrijkste is dat je geniet, op welke manier dan ook. Kort je wandeling gerust in wanneer je nog een uurtje langer bij die fijne berghut wilt blijven zitten. Een duik in een bergmeer is een uitstekende reden om ’s middags met de lift naar beneden te gaan in plaats van te voet. Om spierpijn te voorkomen na het bergwandelen is het verstandig om eiwitten te eten, water te drinken en een cooling down te doen. Maar gun jezelf gerust een Weissbier of een goed glas wijn in combinatie met een heerlijk Alpengerecht wanneer je hier trek in hebt. We slapen morgenochtend wel weer een uurtje uit of wandelen een kort stukje om het eruit te lopen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.