Met een kleine(re) auto op vakantie naar de bergen gaan kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Zeker wanneer je naast de nodige bagage ook bijvoorbeeld nog fietsen mee wilt nemen. Onlangs gingen wij richting de bergen met een Ford Puma. Een heerlijke auto, maar een stuk kleiner dan de andere auto's waar wij ook regelmatig mee reizen. Toch past er meer dan je denkt in een kleine(re) auto! In dit artikel een aantal tips voor wie met een kleine(re) auto op vakantie naar de bergen wil.
Op vakantie met een kleine auto kan prima
Onderweg richting de Alpen zie je tal van kleine auto’s rijden met families die op vakantie gaan. Het is slechts een kwestie van kritisch zijn op wat je meeneemt en minder haast hebben door de vaak minder krachtige motor. Meer ruimte betekent vaak meer meenemen, terwijl je veel van deze spullen misschien helemaal niet gebruikt op vakantie. Als je met een paar dingen rekening houdt, hoeft een kleine(re) auto geen problemen op te leveren. Veel van deze tips zijn ook van toepassing op reizen met een grote auto trouwens!
1. Neem niet te veel mee
Wanneer je met een kleine auto op vakantie gaat, kun je maar beter goed nadenken over wat je wel en niet meeneemt. Ga je kamperen, dan heb je al snel de nodige spullen, maar hoeveel kleding en schoenen heb je nou écht nodig? In je accommodatie of op de camping is het vaak ook nog eens mogelijk om een wasje te draaien. Minder spullen, betekent ook minder opruimen bij thuiskomst!
2. Kies voor flexibele, kleinere reistassen
Grote koffers en kleine auto’s gaan niet goed samen. Beter is om je kleding en spullen in kleine(re), flexibele tassen te stoppen. Dit kun je beter kwijt in de kofferbak van je auto en zo kun je alle ruimte opvullen. Begin eerst met de grootste stukken bagage om vervolgens de open ruimtes op te vullen met kleinere spullen. Je zal zien dat er zo veel meer in past en dat je niet tot het dak hoeft te stapelen.
3. Verdeel het gewicht evenredig
Hoe je het gewicht over de auto verdeelt is ook belangrijk. Zorg dat het gewicht gelijkmatig is verdeeld over de wielen van de auto. Ligt alle zware bagage helemaal aan het begin van de bagageruimte, dan kan de auto naar achteren overhellen, wat het rijgedrag van de auto niet ten goede komt. Plaats je zwaarste bagage achter in de kofferbak en lichtere items vooraan.
4. Doe (een deel van) de achterbank plat
Ga je met twee personen op vakantie naar de bergen, dan is het platgooien van de achterbank zeker een optie. Zo creëer je een grote, vlakke laadruimte die je optimaal kunt indelen qua gewicht en verdeling. Zit er wel iemand op de achterbank, dan kun je ook de helft plat leggen. Vergeet niet om de hoofdsteun(en) en eventueel de hoedeplank thuis te laten. Ook de ruimte achter de voorstoel(en) is een goede plek voor zwaardere bagage.
5. Zorg dat alle bagage vastligt
Het gevaar van bagage op de achterbank is dat dit naar voren kan schieten bij een noodstop. Zorg dus dat er geen losse dingen boven op je bagage liggen. Stapel spullen niet op tot het dak. Dit is niet alleen gevaarlijk bij hard remmen, maar het beperkt ook het zicht door de achteruitkijkspiegel.
6. Bagage op het dak
Ook voor kleinere auto’s zijn er dakdragers en dakkoffers verkrijgbaar om bagage op het dak te kunnen vervoeren. Magnetische dakdragers behoren tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Heb je een trekhaak, dan is een trekhaakkoffer een optie om extra ruimte te creëren. Mits je deze plek natuurlijk niet benut voor het meenemen van fietsen.
7. Extraatje in de Ford Puma: de MegaBox
De Ford Puma, waar wij onlangs mee naar de bergen reden, is een kleinere, compacte auto. Heel verrassend vonden wij de extra ruimte onder de kofferbak. Hier bevindt zich nog een extra ruimte met een inhoud van 80 liter. De ruimte is waterdicht en er zit een aftapplug in, om deze gemakkelijk schoon te kunnen maken. Wat handig van Ford!