Alpiene reddingswerkers en de luchtvaartpolitie hebben afgelopen zaterdag tijdens een föhnstorm twee uitgeputte Nederlandse bergbeklimmers gered van de 3123 meter hoge Schareck in de Hohe Tauern bij Bad Gastein. Tussen de hoofdtop en de Herzog-Ernst-Spitze was de 30-jarige Nederlander bijna gevallen voor de ogen van zijn 28-jarige vriendin. De reddingsactie was uitdagend, maar is gelukkig goed afgelopen.
Reddingsomstandigheden uitdagend
Het redden van de in de problemen geraakte Nederlanders was niet gemakkelijk. De reddingsomstandigheden waren ook voor de ervaren reddingswerkers moeilijk vanwege de sterke windvlagen op grote hoogte afgelopen zaterdag in de Hohe Tauern. De bergredding van Bad Gastein meldde dat de twee Nederlanders tijdens hun tocht op de hoofdkam van de Hohe Tauern fysiek en technisch "compleet overbelast" waren.
Val op het nippertje voorkomen
“De man van het tweetal gleed van de bergkam en had de mazzel dat hij in het valgebied bleef hangen”, aldus Gerhard Kremser, districtsleider van de bergredding in Pongau. "Als een luchtredding met de helikopter niet mogelijk was geweest, zouden de gevolgen waarschijnlijk fataal zijn geweest. De man had zich niet lang meer kunnen vasthouden, omdat het gesteente daar zeer broos is."
Redding net op tijd
De reddingswerkers kwamen net op tijd om de man uit zijn benarde positie te redden. De redding met de politiehelikopter die vanuit Salzburg kwam, slaagde in één keer ondanks de sterke föhn die zaterdag in dit deel van de Hohe Tauern waaide. De agenten brachten het Nederlandse paar ongedeerd naar het dal. Het stel was compleet uitgeput.
Uitzonderlijke sneeuwcondities
Dit jaar ligt er op de normale routes in het hooggebergte nog uitzonderlijk veel sneeuw, die 's ochtends hard bevroren kan zijn. Dit vormt een extra gevaar voor wandelaars die niet uitgerust zijn met stijgijzers en een ijsbijl. Lees meer over wat je kunt doen wanneer je een sneeuwveld tegenkomt tijdens het wandelen.
Oproep van de bergredding
Gerhard Kremser, districtsleider van de Pongau ÖBRD, doet een dringend beroep op wandelaars, bergbeklimmers en klimmers om nauwkeurige tourplanningen te maken voor hun tochten. "We hebben de afgelopen weken tal van reddingsoperaties gehad waarbij zelfoverschatting in het hoogalpiene terrein een centrale rol speelde. Er moet absoluut aandacht worden besteed aan de benodigde uitrusting en omstandigheden," aldus Kremser.
Nederlander overleden op Silvrettahorn
Op de Silvrettahorn, op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, is een ongeluk met een Nederlander afgelopen vrijdag slechter afgelopen. Een 69-jarige alpinist gleed daar uit op een sneeuwveld en viel vervolgens zo'n 200 meter naar beneden over een rotswand. Hij overleed aan zijn verwondingen.