Skip to navigation Skip to main content

Vakantie in de bergen: heb je hier al eens aan gedacht?

Wandelen Paznaun 3

In de winter oefenen de bergen een ongekende aantrekkingskracht uit op wintersportliefhebbers. In de zomer nemen wandelaars en natuurliefhebbers het stokje van hen over. Want als het ijs eenmaal ontdooid is, laat de natuur zich in volle glorie zien. Denk aan glooiende, groene graslanden, kabbelende beekjes, idyllische watervallen en pittoreske bergdorpjes. Als jij hier deze zomer ook wel oren naar hebt, heb je vast iets aan deze tips.

Tips voor veiligheid

Het zal niet de eerste keer zijn dat onervaren klimmers door een reddingsteam van een berg af moeten worden geholpen. Dat klinkt misschien avontuurlijk, maar is in werkelijkheid iets dat je absoluut moet voorkomen. Doodsangsten uitstaan is niet bevorderlijk voor je stressniveau. En ook de lokale bevolking wordt er niet blij van. De kans is groot dat je de kosten van de reddingsactie zelf moet betalen, wat kan oplopen tot duizenden euro’s. En dan gaan we nog uit van een goede afloop. Een goede voorbereiding is daarom een must:

Een goede conditie

Een bergtocht is iets wezenlijk anders dan een wandeling door de weilanden. Ook in de bergen kom je hier een daar grasland tegen. Maar daar moet je wel een paar flinke op- en afdalingen voor maken. Zorg er dus voor dat je in goede conditie bent, zodat je niet halverwege af hoeft te haken. Zo hou je het leuk voor jezelf, en voor je reisgezelschap.

Wandelaars op bergweide
© Spalder Media Group

De juiste uitrusting

Sneakers en joggingbroeken zijn wellicht sportief, maar absoluut ongeschikt voor wandeltochten door de bergen. Het is belangrijk dat je goede grip hebt, dus investeer in een paar stevige wandelschoenen. Draag daarbij een lange broek, ook al schijnt de zon zo lekker. Over zon gesproken; hoe hoger je klimt, hoe sterker de zonkracht. Smeer je dus geregeld in. Een pet en een zonnebril zijn ook geen overbodige luxe. Neem verder voldoende voedsel en water mee voor onderweg. Een regenjas beschermt je tegen de natste weersomstandigheden. En een zaklamp biedt uitkomst als de tocht langer gaat duren dan verwacht.

Een veilige verbinding

In de bergen zul je niet overal verbinding kunnen maken met het internet. Maar in je accommodatie kun je doorgaans wel even online gaan. Check dan vooral even de weerapps voor vertrek, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Schakel, voordat je verbinding maakt met het openbare netwerk, wel een VPN in. Zo voorkom je dat anderen meekijken met jouw online activiteiten. Ook biedt een degelijke VPN meteen bescherming tegen malware en virussen. Met deze NordVPN-kortingscode kun je er heel voordelig een uitproberen.

Liggen in het gras met mobiele telefoon in de bergen

De mooiste bestemmingen

Je hoeft niet ver te reizen om een compleet andere wereld binnen te stappen. De mooiste berglandschappen tref je al binnen een paar uurtjes met de auto of trein. Hier vind je een paar tips om je op weg te helpen:

  • Alta Via I – Italië: een beetje wandelaar heeft vast al eens gehoord van deze legendarische wandelroute in de Italiaanse Dolomieten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de weergaloze landschappen die je tijdens de 120 kilometer lange tocht te zien krijgt. In ongeveer 10 dagen loop je van het Meer van Braias naar La Stanga. Onderweg overnacht je in gezellige en gastvrije rifugios.
  • Bled – Slovenië: Bled is een perfecte uitvalsbasis voor wie bergtochten graag wil combineren met het comfort van een stad. Omdat je omringd bent door de Julische Alpen, hoef je nooit ver te reizen voor een bergtocht. Zo kun je in twee dagen tijd de top van de Triglav-berg bereiken. De Debela Peč beklim je zelfs in een halve dag.
  • St.-Olavswegen – Zweden en Noorwegen: de St.-Olavswegen bestaan uit in totaal 9 pelgrimsroutes die allemaal eindigen in Trondheim. Daar werd koning Olav II Haraldsson in 1031 heilig verklaard in de Nidaros-domkerk. Ervaren wandelaars kunnen de Østerdalsleden afleggen, die twee officiële startpunten kent. Vanuit Trysil is het 379 kilometer tot aan Trondheim. En vanaf Rena 375 kilometer. Met de Valldallsleden volg je de vluchtroute die koning Olav in de winter van 1028 nam. Je loopt dan vanaf de fjorden naar de Dovre-berg. Deze route is 150 kilometer lang.
  • Svaneti – Georgië: deze regio in de Georgische Kaukasus is ongetwijfeld het best bewaarde geheim van de lijst. Letterlijk, want Svaneti is lange tijd ontoegankelijk gebleven voor toeristen. Nu is er een verharde weg aangelegd, waardoor reizigers het gebied beter kunnen bereiken. De middeleeuwse dorpjes hebben de tand des tijds goed doorstaan en de natuur is er nog echt ongerept.
  • Tirol - Oostenrijk: de Oostenrijkse Wildschonau-regio is een waar wandelaarsparadijs. Met 300 kilometer aan wandelroutes kun je hier aardig aan je trekken komen. Tijdens je tocht doe je energie op in de vele almhütten die je tegenkomt. Elke almhut heeft een eigen specialiteit. Zo is Achental vermaard om de donuts en Möslalm om de faciliteiten voor mountainbikers.
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.