April gaat wat weer betreft alle kanten op. Zo zaten er in de bergen minder dan 48 uur tussen zomertemperaturen van ruim boven de 20 graden en een hernieuwde winterinval met sneeuw tot in de dalen. Is dit normaal? In dit artikel nemen we de weersomstandigheden van april onder de loep en geven we tips voor wie deze periode onderweg is in de bergen.
April hardst geraakt door klimaatverandering
Sinds half april ligt er weer een dik pak sneeuw in de bergen. Opmerkelijk is het zeker, maar uitzonderlijk is dit niet voor april. Ook in 2023 zagen we in april nog een opleving van de winter. Wat zo opvalt aan de situatie van nu is dat het een paar dagen eerder nog zomers warm was in het Alpengebied. In veel dalen kwam de temperatuur ruim boven de 20 graden uit en er sneuvelden diverse hitterecords. April wordt door klimaatwetenschappers beschouwd als de maand die het hardst wordt getroffen door klimaatverandering. Het is de afgelopen 30 jaar 1,6 graden warmer geworden in april, geen enkele andere maand is zo opgewarmd.
Lees ook: Weersverwachting zomer 2024: wederom hitterecords?
April doet wat hij wil
Het uiteenlopende weer in april is te verklaren door grootschalige verplaatsingen van luchtstromen en luchtmassa’s langs de meridianen (geografische lengtecirkels). Deze stromingen maken het mogelijk dat een bepaald type weer wordt uitgewisseld tussen gebieden met verschillende breedtegraden. Een warme zuidelijke stroming richting de Alpen, met föhn, is hier een voorbeeld van, maar wisselvallig, koud aprilweer ook.
Klimaatverandering in de Alpen
De huidige periode met sneeuw en kou mag echter niet verhullen dat klimaatverandering een enorme impact heeft op het Alpengebied. In de Alpen zijn de temperaturen tot nu toe twee keer zo sterk gestegen als het mondiale gemiddelde, inmiddels is de grens van 2 graden al overschreden. De gevolgen hiervan zijn onder andere terug te zien in een toename van aardverschuivingen en ongunstigere omstandigheden voor flora en fauna
De lente lijkt nu definitief op komst
Op dit moment is het op hoogte dus weer wit in de Alpen. De wandelpaden liggen bedolven onder een dik pak sneeuw en sneeuwschoenen zijn hier in de bergen geen overbodige luxe. Wie op dit moment al wil gaan wandelen zal zich moeten beperken tot de lagergelegen routes. De temperatuur in de dalen ligt gewoon boven nul en de natuur komt hier ondanks de winterinval langzaamaan tot bloei. Wanneer we naar de weersverwachting van de komende dagen kijken zien we het een stuk warmer en zonniger worden. Zoek je wel de hogere flanken op, laat je dan informeren over het lawinegevaar en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.