Skip to navigation Skip to main content

Veiligheid op de piste: dit moet je allemaal weten

Vera Brandnertal

Veiligheid op de piste is een belangrijk thema. Iedereen wil immers weer heelhuids thuiskomen na een geslaagde wintersport. Belangrijk is om je thuis zo goed mogelijk voor te bereiden en om met de juiste uitrusting de piste op te gaan. Op deze pagina hebben we de actuele veiligheidsregels op de piste en diverse tips voor je samengesteld die jouw veiligheid op de ski's verhogen. In dit artikel vind je alles over veiligheid tijdens de wintersport.

Houd je aan de 10 FIS-regels

Om jouw wintersport veilig te laten verlopen is het zeer belangrijk om rekening te houden met de mensen om je heen. Om dit concreter te maken heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) 10 regels voor wintersporters samengesteld. Deze regels zijn over de hele wereld van kracht en gelden voor iedereen die gebruikmaakt van de piste. Samengevat komen de FIS-regels op het volgende neer: ga defensief, gecontroleerd en verantwoord naar beneden en houd daarbij rekening met fouten van anderen.

1. Houd rekening met anderen

Breng anderen niet in gevaar en richt geen schade toe.

2. Heb controle over je snelheid en skistijl

Zorg dat je op tijd kunt stoppen en/of uitwijken. Laat je snelheid afhangen van je skivaardigheid, conditie van de piste, sneeuw- en weersomstandigheden en drukte.

3. Keuze van het spoor

Wie van achter komt, kiest een spoort waarbij andere skiërs niet in gevaar worden gebracht.

4. Inhalen

Inhalen mag, maar alleen op zo’n afstand dat de ander op geen enkel wijze wordt belemmerd.

5. Invoegen

Wie is gestopt en weer verder wil skiën, mag dit alleen doen zonder een gevaar te vormen voor anderen.

6. Stoppen

Stop niet onnodig op smalle of overzichtelijke plekken op de piste.

7. Klimmen en lopen

Wie te voet onderweg is op de piste, klimmen of dalen, doet dit aan de zijkant.

8. Pistemarkeringen

Iedere pistegebruiker dient de pistemarkeringen en borden in acht te nemen.

9. Hulp verlenen

Bij een ongeval is het verplicht om hulp te verlenen. Blijf rustig en beveilig de plaats van het ongeval, verleen eerste hulp en alarmeer de hulpdiensten.

10. Legitimatieplicht

Iedereen die betrokken is bij een ongeval, zowel getuigen als betrokkenen, dienen zich bij een ongeval te kunnen identificeren.

'Piste gesloten' bord

Zelfoverschatting is een van de grootste risico’s op de piste.

Ben je klaar om de piste op te gaan?

Met de FIS-pisteregels in je hoofd, is de eerste stap gezet om veilig de piste op te gaan. Ook zelfkennis over je eigen conditie en vaardigheden is essentieel. Je kunt altijd, in eigen land of in de sneeuw, nog een skilesje nemen om de techniek weer even op te frissen.

  • Skigebied en pistes: kies het skigebied en de pistes die passen bij jouw vaardigheden.
  • Conditie & spierkracht: zorg dat je lichaam klaar is om de piste op te gaan. Werk voor vertrek aan je uithoudingsvermogen, mobiliteit en spierkracht.
  • Techniek: ben je onzeker over je skitechniek, ga dan op skiles om te werken aan je vaardigheden. Zo leer je om gecontroleerd en kracht besparend te skiën.
  • Warming-up: warm de spieren rustig op en begin met een eenvoudige afdaling.

De meeste ski-ongelukken vinden plaats in de late ochtend, na de lunch en aan het einde van de middag.

Rekken op de piste
© Spalder Media Group

Beschik je over de juiste ski-uitrusting?

Om veilig van de piste af te kunnen dalen, dien je over de juiste ski-uitrusting te beschikken. Met goed onderhouden skimateriaal en technische kleding ben je op alle omstandigheden voorbereid.

  • Skihelm: draag tijdens het skiën een skihelm die aan de EUR-norm EN1077 voldoet. Stel de helm goed af, zodat deze niet te strak zit, maar ook niet af kan zakken.
  • Skibril: bescherm je ogen met een skibril die goed op de skihelm aansluit.
  • Zonnebrand: smeer je huid, onder alle weersomstandigheden, in met zonnebrand (minimaal SPF 30).
  • Skikleding: draag drie lagen kleding (thermokleding, tussenlaag bv. skipully en wind- en waterdichte jas) om het niet koud, maar ook niet te warm te krijgen.
  • Skihandschoenen: draag water- en winddichten handschoenen of wanten waarmee je je skistokken goed kunt vastpakken.
  • Skischoenen: draag de juiste maat skischoenen die passen bij jouw stijl en skiniveau. Laat je adviseren door een professional.
  • Ski’s: ski op goed onderhouden ski’s met de juiste lengte die passen bij jouw ervaring en skistijl. Weest bij het instellen van de bindingen eerlijk over je persoonlijke gegevens.
Skiër met de juiste ski-uitrusting

In deze landen geldt een helmplicht op de piste

Over het belang van een skihelm hoeven we niet verder uit te weiden. Met een skihelm loop je minder snel hoofdletsel op en ben je optimaal beschermd. In sommige wintersportlanden is het dragen van een helm op de piste zelfs verplicht. Zo geldt er in alle deelstaten van Oostenrijk, m.u.v. Tirol en Vorarlberg, een helmplicht voor kinderen tot 15 jaar. Zwitserland, Frankrijk en Duitsland hanteren geen helmplicht, maar in Italië dienen kinderen tot 18 jaar wél een helm te dragen.

Tips voor een perfecte skidag

Start uitgerust aan je skidag
Neem voldoende pauze
Eet en drink voldoende
Drink tijdens het skiën geen alcohol
Beëindig je skidag voordat je (te) moe wordt
Verlaat de gemarkeerde piste niet
Ski gecontroleerd en defensief

Waar moet je bij kinderen extra op letten?

Kinderen dienen over dezelfde uitrusting te beschikken om veilig van de piste af te kunnen dalen. Toch zijn er aantal dingen waar je extra aandacht aan dient te besteden. Zo kan het verstandig zijn om skimateriaal voor je kinderen te huren, aangezien ze ieder jaar weer een andere maat en lengte nodig hebben. Laat kinderen bij voorkeur goed zichtbare kleding dragen en vermijd loszittende delen van sjaals of banden. Geef zelf het goede voorbeeld door een helm te dragen en je aan de pisteregels te houden. Vanaf een jaar of vier zijn kinderen in staat om skiles te volgen onder leiding van een professional. De eerste meters maken ze, spelenderwijs, op de oefenweide.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.