Skip to navigation Skip to main content

Vier risico’s die je moet kennen bij een bergwandelvakantie

Klettersteig Hooggebergte

Voor de fervent wandelaar is het een ware droom; een bergwandelvakantie. En voor iedereen die van wandelen houdt is het ook zeker aan te raden. Een bergwandeling biedt letterlijk een nieuwe horizon, werkelijk iedere keer wanneer je op pad gaat. Maar een bergwandeling brengt ook andere uitdagingen en risico’s met zich mee. Zowel op fysiek gebied, als qua veiligheid. Welke risico’s dat zijn en hoe je ze kunt beperken? Dat lees je in dit artikel.

1. Het klimaat

Wanneer je echt hoog de bergen in gaat, zul je al snel merken dat er andere invloeden op jouw lichaam een rol spelen. Zo wordt de lucht ijler, kunnen je oren dicht gaan zitten, verandert het zuurstofgehalte, kan het mistig worden óf kan de zon juist scherper worden. Het is dan ook belangrijk op al deze invloeden voorbereid te zijn, smeer je in met zonnebrand. Kies daarbij niet voor een oude zonnebrand die al jaren in je kast ligt, maar ga echt voor de beste zonnebrandcrème. Deze zal je écht goed beschermen, en ervoor zorgen dat je niet verbrandt met alle gevolgen van dien. Ook vochtig weer kan behoorlijk invloed hebben, informeer je daarom vooraf goed en houd altijd het weerbericht goed in de gaten. Het weer in de bergen kan namelijk erg verschillen en dit kan ook snel veranderen.

Zwitserlandzomer

2. Het bereik

In Nederland zijn we gewend dat we tegenwoordig eigenlijk altijd en overal wel bereik hebben met onze mobiele telefoon. Dit is in de bergen wel anders. Wees hierop voorbereid door offline kaarten van het gebied inclusief locatiebepaling te downloaden op je telefoon. Daarnaast bieden de nieuwste smartphones tegenwoordig de mogelijkheid om een satellietfunctie in te schakelen. Hiermee heb je altijd bereik, zelfs wanneer het normale netwerk dit niet heeft.

3. De conditie

Bergwandelen vraagt iets anders van je lichaam dan gewoon wandelen. Hiermee rekening houden is ook een belangrijk aandachtspunt. Train hier vooraf goed op, door in de sportschool bijvoorbeeld heuvelop te lopen op een loopband of in eigen land een steile helling op te zoeken. Het zou zonde zijn dat je na de eerste dag bergwandelen al een blessure oploopt of zoveel spierpijn hebt dat het niet meer vol te houden is om door te lopen.

4. De spullen

Pas ook je uitrusting op het bergwandelen aan en ga bijvoorbeeld voor echte bergwandelschoenen en een professionele rugtas. De ondergrond tijdens een bergwandeling kan nogal ruw en vol met stekels zijn, echte bergwandelschoenen zorgen ervoor dat je niks voelt in je voetzool. Daarnaast zorgen deze schoenen voor voldoende grip en stevigheid. Ook speciale flessen voor water, mueslirepen voor extra energie en wellicht gelletjes wat je snel van suikers kan voorzien, kunnen bij een pittige wandeling vaak geen kwaad.

Kortom, bergwandelen is een uitdaging op zowel mentaal als fysiek vlak. Maar het is ook een ontzettend gave bezigheid. Ga wel altijd goed voorbereid op pad, en train goed voorafgaand. Dan weet je zeker dat je alles uit je vakantie in de bergen gaat halen wat erin zit!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.