Skip to navigation Skip to main content
Waterbak

Watertekort vormt een steeds groter probleem in de Alpen. Zo moest half augustus de Neue Prager Hütte in de Hohe Tauern voor de derde zomer op rij het seizoen vroegtijdig beëindigen vanwege een gebrek aan water. Maar het zijn niet alleen de berghutten die kampen met een waterprobleem, ook op de almen waar de koeien grazen moet men zuinig omgaan met water.

Beschikbaarheid van water

De toenemende droogte en het daaropvolgende gebrek aan water vormt een steeds grotere uitdaging voor bergboeren en huttenpachters. Op warme dagen heeft een koe 180 liter water nodig en om een berghut draaiende te kunnen houden moeten er honderden liters aan water beschikbaar zijn. Berghutten worden steeds drukker bezocht, maar hier zit ook een keerzijde aan. Meer gasten betekent een hoger waterverbruik. Niet alleen om de dorst mee te lessen, maar ook om te koken, de wc door te spoelen en te douchen.

Watertekort op de Gschwendtalm

De Gschwendtalm in Oberösterreich is een populaire bestemming onder wandelaars. Vanaf de parkeerplaats in het Brunnbachtal wandel je in iets meer dan een uur naar de alm op ongeveer 950 meter boven de zeespiegel. Een heerlijke plek om van typische alpengerechten te genieten of om te overnachten. In het omringende landschap grazen 46 runderen en drie melkkoeien. De Gschwendtalm gebruikt gemiddeld 3000 liter water per dag. Een verbruik waar alleen de kleine bron in de buurt niet meer aan kon voldoen, zo valt te lezen op Kurier.at.  

Koeien op helling bij het Durlassboden stuwmeer
Op de Gschwendtalm is water een stuk schaarser dan op deze locatie

Kunstmatige wateropslag

In de winter valt er steeds minder sneeuw en dat betekent minder smeltwater. Daarnaast worden de afgelopen zomers gekenmerkt door langere periodes van droogte. Deze twee factoren zorgen dat de watervoorziening voor de dieren op de Gschwendtalm niet meer volledig kon worden gegarandeerd. In 2018 besloot men hier al om een betonnen container in te graven om water in op te slaan. Met een volledig gevuld reservoir kan het vee 50 dagen van water worden voorzien. In veel bergregio’s worden er hoge bedragen (subsidies) gereserveerd voor waterwinning, wateropslag en transport.

Afhankelijk van oppervlaktewater

Hoger in de bergen is het probleem vaak nóg groter en uitdagender. De Neue Prager Hütte ligt op een hoogte van 2796 meter in de Hohe Tauern, niet ver van de Grossvenediger. Op 14 augustus moest de berghut voor de derde zomer op rij het seizoen voortijdig beëindigen vanwege een watertekort. Vanwege de locatie en het gebrek aan bronnen is de berghut volledig afhankelijk van smeltwater van gletsjers of regenwater. Beide worden steeds schaarser. Ook afgelopen zomer werden er weer temperaturen van 20 graden gehaald op deze hoogte. Deze problemen spelen niet alleen bij de Neue Prager Hütte, maar bij tal van hutten in de Alpen.

Neue Prager Hütte in de avond
© Tirol Werbung / Jens Schwarz
Voor de derde zomer op rij moest de Neue Prager Hütte het seizoen vroegtijdig beëindigen

Nóg zuiniger omgaan met water

In berghutten doet men er alles aan om water te besparen. Het meest water in een berghut wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. De kosten hiervan zijn aanzienlijk wanneer je ook rekening houdt met de zuivering van het water. Bij de Duitse Alpenvereniging wil men vanaf volgend seizoen wc’s ombouwen naar droge toiletten om water te besparen. Maar dit type toilet neemt veel meer ruimte in beslag. In het geval van de Neue Prager Hütte zouden ook de monumentenbeschermingsregels moeten worden nageleefd. Voor de nieuwe toiletten zal er waarschijnlijk een nieuw gebouw van twee verdiepingen naast de berghut worden gebouwd. De kosten worden geschat op 600.000 tot 800.000 euro.

 

Ondanks het waterprobleem pachter worden van de Neue Prager Hütte? Deze en 9 andere berghutten zoeken een nieuwe pachter >

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.