Heb je tijdens de zomervakantie ook weer zo genoten van die heerlijke gerechten uit de bergen? Misschien moet je ook eens proberen om die smaken in huis te halen. Zo kun je nagenieten van de vakantie én van dat heerlijke eten! In dit weblog heb ik zeven zomerse bergrecepten om thuis te maken op een rijtje gezet.
1. Recept: Fritattensuppe
Tijdens de warme zomerdagen heb je wellicht niet altijd zin in een zware maaltijd. De oplossing: soep! Zo'n kommetje goed gevulde Fritattensuppe is niet alleen lekker in de avond maar ook voor de lunch.
Benodigdheden
Voor de soep: 250 gram soepvlees, 3 runderbouillon blokjes (1 blokje per halve liter), 2 mergpijpen, 2 uien (gesnipperd), 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1 winterpeen (in blokjes), 1 knolselderij (in blokjes), 1 prei (in halve ringen), 1,5 liter water, 0,5 theelepel nootmuskaat en zout en peper naar smaak.
Voor de eierpannenkoek (Frittaten): 500 milliliter melk, 300 gram bloem, 3 eieren, 1 tl bakpoeder, half bosje fijngehakte verse bieslook, zout en peper naar smaak en olijfolie om in te bakken.
Bereidingswijze
Snijd alle ingrediënten voor de bouillon. Doe vervolgens alle benodigdheden voor de soep in een grote soeppan. Breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag, plaats de pan op de kleinste pit en laat de soep met de deksel erop twee tot drie uur zachtjes pruttelen. Verwijder af en toe de deksel om het schuim van het oppervlak te scheppen. Maak ondertussen de kruidenpannenkoeken door alle benodigde ingrediënten in een kom te mengen tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken en laat ze volledig afkoelen. Rol ze op en snijd ze in dunne reepjes. Controleer na twee tot drie uur of de soep goed op smaak is. Je kunt de soep zeven, of het vlees en de groenten erin laten. Schep de soep in kommen en verdeel de reepjes pannenkoek erover.
2. Tiroler Gröstl mit Krautsalat
Een vakantie in Oostenrijk is niet compleet zonder een bordje Tiroler Gröstl met Krautsalat. Dit heerlijke gerecht smaakt ook fantastisch op je eigen terras. Eenvoudig, smaakvol en heerlijk!
Benodigdheden (voor 2 personen)
200 g gerookte spekreepjes, 2 varkensschouderkarbonades, 2 gesnipperde uien, 25 g bieslook, 600 g aardappelschijfjes, 3 el olie, 2 el boter, zout, peper, 2 eieren, 300 g fijngesneden witte kool, 1,5 tl karwijzaad, 5 el witte wijnazijn en 1,5 el suiker.
Bereidingswijze
Maak eerst de Krautsalat door de witte kool te mengen met karwijzaad, witte wijnazijn, suiker en 1 el olie. Roer goed door, breng op smaak met zout en peper en zet apart. Bak de schouderkarbonades in 1 el olie goudbruin en gaar en zet ook dit even aan de kant. Bak in de overgebleven olie de spekjes en uien. Snijd de karbonades in stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Zet het vuur uit en zet apart. Bak de aardappelschijfjes in 1 el olie en boter tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het vleesmengsel toe aan de aardappels en roer goed door. Bestrooi het gerecht met verse bieslook en serveer met een spiegelei en de Krautsalat.
3. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is het hele jaar door heerlijk, of het nu winter, zomer, herfst of lente is. Hoewel veel mensen nog steeds voor een pakje kiezen, is het zelf maken veel lekkerder en bijna net zo makkelijk!
Benodigdheden (voor 4 personen)
6 eieren, 180 g bloem, 350 ml melk, snufje zout, 2 zakjes vanillesuiker, 70 g rozijnen, boter om in te bakken, poedersuiker, 1 kg appels, 1 tl kaneel, 2 el water en 3 el suiker.
Bereidingswijze
Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appelblokjes samen met 2 el suiker, kaneel en water in een pan. Laat het mengsel pruttelen tot de appels zacht zijn, pureer het en laat het afkoelen. Splits de eieren. Mix in een kom de eidooiers met 1 el suiker, vanillesuiker, bloem en melk tot een glad beslag. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snufje zout. Meng het eiwit voorzichtig door het beslag en voeg daarna de rozijnen toe. Verhit een klontje boter in een pan en schenk de helft van het beslag erin. Bak de pannenkoek ongeveer 5 minuten, draai om en bak beide kanten goed gaar. Snijd de Kaiserschmarrn in stukjes en bak de rest van het beslag. Serveer de stukjes in een grote schaal, bestrooid met poedersuiker en voeg de appelmoes in een bakje toe.
4. Wiener Schnitzel
Ook thuis gaat er niets boven een goede Wiener Schnitzel. Natuurlijk mogen de Preiselbeere compote (rode bosbes), een partje citroen en een portie frietjes niet ontbreken. Heerlijk!
Benodigdheden (voor 4 personen)
4 ongepaneerde kalfsschnitzels van ongeveer 150 gram elk, 2 eieren, 200 gram bloem, 200 gram paneermeel, zout en peper naar smaak, 1 citroen, 75 gram boter, 5 eetlepels olie (of eventueel meer), verse peterselie fijngehakt en eventueel frietjes, rode bosbessencompote, salade, mayonaise en ketchup.
Bereidingswijze
Leg elke schnitzel tussen twee lagen bakpapier en sla ze plat. Breng het vlees op smaak met peper en zout en snijd de zijkanten om de 3-4 centimeter een paar millimeter in. Pak drie diepe borden voor het paneren van de schnitzels. Doe de bloem in één bord, het paneermeel in een ander en kluts de eieren in het derde bord. Breng de schnitzels op smaak met zout en peper. Gebruik één hand voor de droge ingrediënten (bloem en paneermeel) en de andere hand voor het ei, zodat het minder rommelig wordt. Haal een schnitzel eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit met de overige schnitzels. Verhit de boter en olie in een pan op middelhoog vuur. Afhankelijk van de grootte van je pan, bak je de schnitzels in één keer of in twee keer. Bak de schnitzels om en om goudbruin, krokant en gaar. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Snijd de citroen in partjes en hak de peterselie fijn. Leg de Wiener Schnitzels op de borden en serveer ze met citroen en peterselie. Serveer er frietjes (of peterselie-aardappeltjes), een frisse salade en compote bij voor een compleet feestmaal!
5. Puten- of Hühnenstreifensalat
Is het buiten 30 graden? Dan heb je waarschijnlijk geen trek in zware maaltijden. Gelukkig is er deze heerlijke kip-salade. In Oostenrijk staat dit gerecht bekend als 'Puten- of Hühnerstreifensalat'. Lekker fris en perfect voor een zomerse dag.
Benodigdheden (voor 2 personen)
85 g veldsla, 50 g gemengde sla, 1 geraspte wortel, 10 cherrytomaatjes, 150 g kipfilet, 2 sneetjes oud brood, 2 el olijfolie, halve komkommer, 150 g maïs, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, 3 el volle yoghurt, 3 eieren, 1 tl mayonaise, 1 el citroensap, 1 tl grove mosterd, 1 tl honing, 1 el water, verse bieslook, 3 takjes peterselie en zout en peper.
Bereidingswijze: Maak zelf croutons door het oude brood in stukjes te snijden, te mengen met 1 el olijfolie, zout en peper en ongeveer 7 minuten te bakken in een oven van 200 °C. Meng voor de dressing 1 el olijfolie, yoghurt, mayonaise, citroensap, mosterd, honing, water, bieslook en peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de kip in stukjes en bak ze goudbruin en gaar met paprikapoeder, Italiaanse kruiden, peper en zout. Kook ondertussen de eieren. Verdeel alle ingrediënten van de salade over twee borden. Serveer de dressing apart of gooi deze over de salade!
6. Pretzels
Pretzels, of Bretzels zoals ze soms worden genoemd, zijn algemeen bekend. Deze smakelijke, zoute broodjes vind je op veel plekken in de Alpen, van tankstations in Zuid-Duitsland tot gezellige berghutten in Oostenrijk. Maar je kunt ze ook gewoon thuis maken!
Benodigdheden
500 gram bloem (type 405 of 550) + extra om te bestuiven, 10 gram zout, 15 gram suiker, 20 gram verse gist, 250 milliliter lauwwarme melk, 40 gram boter (kamertemperatuur), grof zeezout of speciaal Pretzelzout, 40 gram baksoda en 1 liter warm water.
Bereidingswijze
Voeg het gist toe aan de melk en roer totdat alles goed is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en meng daar het zout, de suiker, de boter en het gist-melk-mengsel doorheen. Roer het geheel met één hand totdat een deegbal ontstaat. Haal het deeg uit de kom en kneed het (minstens 10 minuten) op een werkblad tot een zacht en soepel deeg. Vorm het deeg tot een ronde bal en leg het op het aanrecht. Dek het af met plasticfolie en laat het 15 tot 20 minuten rusten. Verdeel het deeg in porties van 80 gram. Maak eerst bolletjes van het deeg, druk ze plat en rol ze daarna weer op. Laat deze bolletjes nog eens 10 minuten rusten. Vorm nu de Pretzels. Rol een stuk deeg uit tot een sliert van ongeveer 40 cm, waarbij het midden iets dikker blijft. Neem de uiteinden van de sliert en draai ze twee keer om elkaar heen. Vouw de uiteinden vervolgens naar het dikkere midden van de sliert om de traditionele Pretzelvorm te creëren. Herhaal dit met de rest van het deeg. Voor de mooie diepbruine korst, dompel je de Pretzels ongeveer 20 seconden onder in een mengsel van water en baksoda. Zorg ervoor dat de baksoda volledig is opgelost! Leg de Pretzels na het onderdompelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de onderkant van de Pretzels (de bolle kant) in met een scherp mes om de traditionele witte inkeping te krijgen. Bestrooi ze met zout. Bak de Pretzels op 220 graden 15 tot 20 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.
7. Skiwasser ijsjes
Een ijsje geïnspireerd op ons favoriete alcoholvrije bergdrankje mag natuurlijk niet ontbreken. Een skiwasser is heerlijk op het terras van een berghut, maar minstens zo goed op een warme dag in Nederland.
Benodigdheden (voor 4 ijsjes)
400 ml water, 75 ml frambozenlimonade (die van Belvoir is het lekkerst!) en 1 citroen.
Bereidingswijze
Meng het water met de siroop. Voeg ongeveer 2 eetlepels citroensap toe en snijd de andere helft van de citroen in dunne plakjes. Doe in elk ijsvormpje 1 of 2 schijfjes citroen. Deze eet je uiteindelijk niet op, maar ze zijn leuk voor de decoratie en geven een extra frisse smaak. Wil je niet het risico lopen om op een citroenschijfje te bijten? Je kunt ze ook weglaten. Giet de siroop erover, steek de stokjes erin en zet de vormpjes minimaal vijf uur in de vriezer.